nieuws

Passendale viert 75 jaar kaasproductie

nieuws
Passendale stond vorig jaar al eens volop in de belangstelling. Toen werd de negentigste verjaardag van de Slag van Passendale herdacht. En dit jaar hebben ze alweer een verjaardag te vieren. Precies 75 jaar geleden ging de kaasproductie er van start, en dat wil men dit weekend niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Aan de oorsprong van de gelauwerde kazen ligt een koppel dat tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte naar Normandië. Daar deed het echtpaar de nodige kennis op om kaas te maken.
22 augustus 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Passendale viert dit weekend de 75ste verjaardag van zijn bekendste exportproduct. Driekwart eeuw geleden ging de kaasproductie immers voor het eerst van start in het Zonnebeekse dorp. En dat moet gevierd worden.

Passendale stond vorig jaar al eens volop in de belangstelling. Toen werd de negentigste verjaardag van de Slag van Passendale herdacht. En dit jaar hebben ze alweer een verjaardag te vieren. Precies 75 jaar geleden ging de kaasproductie er van start. In het kaasmuseum De Oude Kaasmakerij kan men die roemruchte geschiedenis zelf ontdekken. Michaël Pector, coördinator van De Oude Kaasmakerij, legt uit: "Het echtpaar Donck-Spruytte was de grondlegger van de Passendalekaas. Ze moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchten naar Normandië. Daar deden ze de kennis op om kaas te maken. En toen ze terugkeerden, besloten ze om met die kennis aan de slag te gaan".

In 1933 werd uiteindelijk voor het eerst kaas gemaakt in Passendale, in die tijd iets revolutionairs. En het succes volgde meteen. Aanvankelijk werd nog op de hoeve gewerkt, maar al snel kwam er een zuivelbedrijf aan de overkant. In de jaren vijftig verhuisde de productie naar een hypermoderne kaasmakerij. Intussen werden steeds meer nieuwe merken op de markt gebracht. "En dat succes, nu al 75 jaar lang, laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Op de plaats waar het eerste zuivelbedrijf uit de grond werd gestampt, is sinds 2002 ons kaasmuseum gevestigd. Daar ziet men hoe het eraan toe ging in de eerste dagen van de kaasmakerij. Nog heel de zomer zijn er diverse activiteiten gepland", vertelt Michaël Pector.

Hoogtepunt zijn de Kaasfeesten die zondag plaatsvinden. Het publiek kan dan niet alleen het museum De Oude Kaasmakerij gratis bezoeken, maar kan ook een kijkje nemen in de huidige kaasmakerij.(KS)

Meer informatie: Kaasfeesten

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek