Partij voor Dierenwelzijn komt op bij verkiezingen 2011

In 2011 wil de Partij voor Dierenwelzijn deelnemen aan de Belgische federale verkiezingen. De nieuwe partij moet nog opgericht worden, maar heeft al een bescheiden programma. Zo wil het strijden voor de oprichting van een dierenpolitie en het loskoppelen van dierenwelzijn van de federale overheidsdienst Landbouw.
16 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

In 2011 wil de Partij voor Dierenwelzijn deelnemen aan de Belgische federale verkiezingen. De nieuwe partij moet nog opgericht worden, maar heeft al een bescheiden programma. Zo wil het strijden voor de oprichting van een dierenpolitie en het loskoppelen van dierenwelzijn van de federale overheidsdienst Landbouw. “Wij zijn ook voor de afschaffing van de stemplicht”, zeggen de initiatiefnemers.

Het idee van de Partij voor Dierenwelzijn komt van Danny De Cort uit Wilrijk, Luc Eeckhaut uit Wetteren en Johan Blomme uit Kortrijk. Het is gegroeid uit de Belgian Society for Prevention of Cruelty to Animals (BSPCA). “Dit is een organisatie die zich het lot van huisdieren aantrekt”, licht De Cort toe. Benieuwd om het standpunt van de politieke partijen over dierenwelzijn, schreef hij hen aan. “Ik kreeg van geen enkele partij antwoord. De politici blijven doof voor dit thema’, stelt De Cort.

De enige manier om dierenwelzijn op de politieke agenda te krijgen, leek daarom de oprichting van een eigen partij. Hoewel de initiatiefnemers naar eigen zeggen geen politieke ambities hebben ,zullen ze deelnemen aan de federale verkiezingen in 2011. De Partij voor Dierenwelzijn wil ook gaan samenwerken met Nederland, waar al sinds 2002 een ‘Partij voor de Dieren’ bestaat.

Het partijprogramma is momenteel nog beperkt, maar toch zijn er al verschillende actiepunten vastgelegd, zoals de jacht, de begeleiding van de adoptie van asielhonden, straffen voor dierenmishandeling en huisdieren in rusthuizen. Daarnaast zal de partij pleiten voor de oprichting van een dierenpolitie (BSPCA), een grondige aanpak van zwerfkatten en de afsplitsing van dierenwelzijn van het beleidsdomein landbouw.

Samenwerken met de dierenrechtenorganisatie GAIA zit er volgens hen niet in omdat men daar niet bezig is met huisdieren. Ook GAIA zelf zit niet te wachten op samenwerking. “In het verleden waren er al gelijkaardige initiatieven, maar ze stierven allemaal een stille dood. Bovendien hebben we in België een kiesdrempel van 5 pct. De initiatiefnemers hebben waarschijnlijk veel goede bedoelingen, maar ik denk dat het op een sisser zal aflopen”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA.

De Partij voor Dierenwelzijn is van plan om binnenkort haar eerste afdeling in Wetteren voor te stellen. Naar eigen zeggen mag de partij al rekenen op een duizendtal fans.

Meer informatie: Partij voor Dierenwelzijn

Bron: Gazet van Antwerpen/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek