header.home link

Parlementair vuurwerk over de afwezigheid van VLM op Agriflanders

11 januari 2023

Waar cd&v-politica Tinne Rombouts de beslissing van VLM om niet aanwezig te zijn op Agriflanders in de Commissie Landbouw nog een gemiste kans noemde, was haar partijgenoot Bart Dochy veel feller. “Aanwezigheid op een beurs toont aan dat je je een partner voelt van een sector. Ik stel vast dat VLM zich daar niet bij rekent”, zei hij. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) zag dan weer een politieke reden achter de afwezigheid van de overheidsinstelling.

Lees meer over:
agriflanders 2023

Bang voor confrontatie met boze boeren?

Het was Sintobin die tijdens zijn parlementaire vraag aan minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) over de opkoopregeling voor de varkenssector polste naar de afwezigheid van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) op de grootste Vlaamse land- en tuinbouwbeurs. “Ik heb gelezen dat de beursvoorzitter daar bijzonder ontstemd over is”, sprak hij. “Ieder jaar en elke beurs stonden zij daar, met de bedoeling om rechtstreeks contact te hebben met landbouwers. Het is nu precies of ze bang zijn om geconfronteerd te worden met kwade boeren. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat daar een politieke reden achter zit.”

Ook bij Tinne Rombouts klonk er verbazing over de beslissing van VLM om niet deel te nemen aan de beurs. “Ik begrijp dat dit als minister van Landbouw niet uw bevoegdheid is, maar u kunt mogelijkerwijze wel eens polsen naar het waarom. Ik denk dat een beurs vooral een kans is, een kans om te luisteren naar de mensen en naar wat er leeft op het terrein in plaats van altijd zelf boodschappen te vertellen. Ik denk dat dit een gemiste kans is”, zo reageerde ze.

Als men zich niet in staat stelt om de landbouwers in het gezicht te kijken op een plaats waar eigenlijk een feest van de sector zou moeten plaatsvinden, dan betreur ik dat ten zeerste

Bart Dochy - Vlaams parlementslid (cd&v)

De mening van haar partijgenoot Bart Dochy was, tot consternatie van Groen dat het “een krasse uitspraak” noemde, veel uitgesprokener. “Ik heb inderdaad gezegd dat VLM zich niet als een partner van de landbouw gedraagt. Ik meen dat zelfs uit de grond van mijn hart”, klonk het fel. “De communicatie vanuit VLM ten aanzien van de landbouwers was de jongste maanden ook niet van die aard dat men daar zeer blij van werd. Als men zich niet in staat stelt om de landbouwers in het gezicht te kijken op een plaats waar eigenlijk een feest van de sector zou moeten plaatsvinden, dan betreur ik dat ten zeerste. Ik kan dan alleen maar vaststellen dat men zich desolidariseert als partner van die sector. Dat is ook de mening en het gevoel die leven binnen die sector.” Dochy noemde dit nog de verantwoordelijkheid van hen die de keuze hebben gemaakt om de VLM niet te laten deelnemen.

Landbouwminister Brouns gaf inderdaad aan dat VLM niet onder zijn bevoegdheid valt. “Had het aan mij gelegen, dan was VLM er wel geweest. Ik zal er alvast wel zijn. Ik zal er samen met iedereen die er is, luisteren naar de vele zorgen van onze Vlaamse land- en tuinbouwsector en ik zal die ook ter harte nemen”, sprak hij nog.

(lees verder onder video)

Demir reageert in plenaire zitting

Het debat in de Commissie Landbouw liet Sintobin duidelijk op zijn honger zitten, want in de plenaire zitting in de namiddag herhaalde hij zijn vraag aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Daar antwoordde ze dat VLM niet aanwezig is op Agriflanders omdat ze er een studienamiddag zal organiseren. “Er zijn inderdaad heel wat vragen van op het terrein, maar wij vinden het belangrijker dat VLM informatie geeft. Daarom is ervoor gekozen om niet met een stand aanwezig te zijn, maar om de juiste informatie te brengen op een studiedag. Informatie op basis van wetenschap, geen fake news”, stelde Demir.

Voor Sintobin was dat duidelijk geen overtuigend antwoord, want eerder al in de Commissie Landbouw had hij het volgende gezegd over de studiedagen die VLM organiseert: “Op zo’n studiedagen brengen zij een eenzijdig verhaaltje, terwijl ze er in vorige edities met een stand stonden waar de landbouwers rechtstreeks in contact konden gaan met de medewerkers van VLM.”

VLM: “B3W wel aanwezig op Agriflanders”

In een persbericht laat VLM weten dat de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W) wel aanwezig zal zijn op de vierdaagse vakbeurs. “B3W is voor ons dé partner bij uitstek om landbouwers te begeleiden naar duurzamere bemestingstechnieken en bodembeheer”, klinkt het.

Begin 2021 startte B3W als een consortium van 13 projectpartners. Alle Vlaamse praktijkcentra, ILVO en de Bodemkundige Dienst werken samen. De begeleidingsdienst richt zich op land- en tuinbouwbedrijven: door kennisdeling over de meest geschikte technieken en innovatieve maatregelen kunnen land- en tuinbouwers belangrijke stappen zetten naar een juiste bemesting en een betere bodem, zo laat VLM weten.

VLM organiseert ook twee studiedagen op de beurs. Op donderdagnamiddag wordt uitleg gegeven over de nieuwe beheerovereenkomsten (13u30) en over de manier waarop wilde bijen en landbouwers elkaar kunnen helpen (15u). Op vrijdag was er informatiemoment voorzien over Leader en het plattelandsbeleid, maar dat is afgelast bij gebrek aan interesse.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek