header.home link

Agriflanders: "Bewijzen dat landbouwsector niet bij de pakken blijft zitten"

6 januari 2023

Ondanks de onzekere economische en politieke omstandigheden waarin de Vlaamse land- en tuinbouw vandaag moet werken, maakt de sector zich op voor de vierdaagse beurs Agriflanders die start op donderdag 12 januari. “Maar liefst 344 firma’s tekenen present om van de 12de editie een succes te maken”, zegt beursvoorzitter Georges Van Keerberghen. “We willen tonen dat we als sector niet bij de pakken blijven zitten. De innovatie in de landbouw is enorm.”

Lees meer over:
Agriflanders organisatie 2023

Succeseditie van 2019 te evenaren?

Omdat de editie van 2021 werd afgelast omwille van corona is het alweer vier jaar geleden dat de Vlaamse land- en tuinbouwsector verzamelt in Flanders Expo in Gent. In weinig evidente omstandigheden wil de beursorganisatie opnieuw aansluiting vinden bij de succeseditie van 2019. “Dat was onze beste editie ooit, zowel op vlak van het aantal standhouders als het aantal bezoekers. Ook de sfeer was toen bijzonder goed”, herinnert beursmanager Gunther De Mey zich.

Dat er zich al 344 firma’s hebben ingeschreven, noemt hij een succes. “Enerzijds zitten we middenin een economische crisis en anderzijds heb je de onzekere omstandigheden waarin de landbouw vandaag moet werken. Door de stikstofproblematiek worden er nauwelijks nieuwe stallen gebouwd, het nieuwe mestactieplan doet het ergste vrezen en ook het maatschappelijk draagvlak voor de sector is niet optimaal”, somt De Mey op.

Uitgelicht
Na vier drukke en geslaagde dagen blikten de organisatoren zondagavond tevreden terug op Agriflanders in Gent. De bezoekersaantallen overtroffen de stoutste verwachtingen. Wan...
14 januari 2019 Lees meer

Stikstofakkoord laat zich voelen

De gevolgen van het stikstofakkoord laten zich dan ook op de beursvloer voelen. “Op een moment dat er weinig tot geen nieuwe vergunningen worden afgeleverd voor bouwprojecten, zien we dat een aantal firma’s met specialisatie in stallenbouw en stalinrichting afhaken. Anderen zijn wel aanwezig, maar nemen een opmerkelijk kleinere stand”, legt de beursmanager uit.

Opvallend is evenwel dat er verschillende nieuwe firma’s in deze categorie present tekenen. Zo zijn er bedrijven bijgekomen die stikstofoplossingen aanbieden en ook heel wat firma’s die actief zijn in de melkveehouderij, een sector die een uitstekend jaar achter de rug heeft met bijzonder hoge melkprijzen. “Bedreigingen worden soms kansen”, vult Van Keerberghen aan.

Door die evolutie neemt Agriflanders voor het eerst niet alle hallen van Flanders Expo in. Hal 6 werd in 2019 nog volledig ingenomen door Arvesta dat toen voor de eerste keer uitpakte als eengemaakte groep in plaats van met de verschillende merken afzonderlijk. Voordien werd de hal gebruikt voor de prijskampen voor de kleine dieren. “We verhuizen nu alle dieren en prijskampen naar hal 8”, legt Tom Destoop, verantwoordelijke voor de prijskampen tijdens de beurs uit. Arvesta wordt dan weer ondergebracht in hal 7.

Innovatie en duurzaamheid

Het bedrijf, dat partners is van de beurs, wil tijdens Agriflanders sterk inzetten op duurzaamheid en innovatie. “Wij denken niet in problemen, maar in oplossingen”, legt Stéphanie Deleul van Arvesta uit. In 2022 investeerde het bedrijf maar liefst 60 miljoen euro in innovatie en duurzame ontwikkelingen. “Op vijf jaar tijd willen we op die manier 275 miljoen euro terug investeren in de sector”, klinkt het.

Deleul wijst daarbij onder meer op het diervoeder Euroclim waarmee de CO2- en methaanuitstoot bij melk- en vleesvee van 9 tot 30 procent kan dalen, op het carbon farming intiatief dat Arvesta heeft genomen of de precisietechnieken waarmee variabel kan gezaaid, geplant en bemest worden. Iets wat volgens haar bij de aardappelteelt bijvoorbeeld 400 euro per hectare voor de boer kan opleveren, naast de milieuwinst die wordt geboekt.

Die aandacht voor duurzaamheid is ook terug te vinden op de stand van hoofdsponsor KBC. “We hebben ons voor onze kredietportefeuille land- en tuinbouw geëngageerd om tegen 2030 een reductiedoelstelling te halen van 21 procent ten opzichte van 2021 in ton CO2 per miljoen euro die we gefinancierd hebben”, legt Bart Verstrynge van KBC uit. De bank wil land- en tuinbouwers actief gaan begeleiden bij energiebesparing, rationeel energiegebruik en duurzame energieproductie. “Dat doen we onder meer via de opmaak van een adviesrapport op maat van de actuele bedrijfssituatie en van een offerteplan.”

Voor voorzitter Van Keerberghen is het duidelijk. “Een paar maanden geleden pakte ArcelorMittal uit met een enorme investering om haar productie groener te maken. Alle media pikten dit nieuws op. Wel, landbouw doet dit ook. De sector is enorm innovatief. Wie daaraan twijfelt, nodigen we uit op Agriflanders. Heel wat van onze exposanten zijn bezig met innovatieve oplossingen om op de uitdagingen waar de sector voor staat een antwoord te bieden en de sector verder te verduurzamen.”

VLM als opvallende afwezige

Van Keerberghen, die na Agriflanders afscheid neemt als beursvoorzitter, is bijzonder tevreden over de opkomst en interesse van de standhouders in deze weinig evidente tijden voor de sector. In dat opzicht is hij dan ook sterk verontwaardigd over de afwezigheid van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Tot onze spijt moeten we vaststellen dat VLM niet naar de beurs komt. Het is opvallend dat een overheidsinstelling niet meer in alle transparantie in contact wil komen met zijn belangrijkste stakeholder. Het verkiest om in de ivoren toren te blijven zitten”, reageert hij fel. VLM organiseert wel drie studiedagen tijdens de beurs, maar landbouwers zullen dus niet in direct contact kunnen treden met de VLM-medewerkers, terwijl daar volgens de beursvoorzitter op dit moment veel nood aan is.

Want naast een forum waar bedrijven hun goederen en diensten aan de bezoekers is Agriflanders bij uitstek ook een ontmoetingsplaats voor mensen die actief zijn in en rond de landbouwsector. “Dat is heel typisch voor onze beurs. Het is als het ware het nieuwjaarsfeest voor gans de land- en tuinbouw”, zegt Van Keerberghen.

Imagovorming en kennisdeling

Een andere pijler waar de beurs op inzet, is imagovorming. Dat is duidelijk op te maken uit de slogan die dit jaar werden gekozen: ‘Omhels de landbouw’. “Ondanks de negatieve verhalen die opduiken over onze sector, zijn er nog veel sympathisanten van de land- en tuinbouw”, aldus de organisatoren. Het campagnebeeld dat bij de slogan hoort, wil duidelijk maken dat de passie van landbouwers voor hun beroep ontzettend groot is.

Tot slot is ook kennisdeling een duidelijk doel van Agriflanders. Dat valt af te leiden uit de 16 studiedagen die verspreid over de eerste drie dagen van de beurs plaatsvinden. De thema’s zijn heel uiteenlopend: het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dierenwelzijn, beheerovereenkomsten, biologische landbouw, plantaardige eiwitten en datadeling. Maar ook traceerbaarheid in de varkenshouderij of gezonde klauwen bij melkvee staan op het programma.

Op zaterdag vieren Ferm en het Steunpunt Korte Keten ook het 20-jarig bestaan van de korte keten met een colloquium. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de korte keten van de toekomst en wordt de Korte Keten Award uitgereikt. “Iedereen is welkom voor onze verjaardagsviering”, klinkt het bij Ferm, “maar inschrijven is wel verplicht.

Praktische informatie

De beurs is van donderdag 12 januari tot en met zondag 15 januari toegankelijk van 10 uur tot 18 uur. De toegang bedraagt 15 euro en voor kinderen tot 12 jaar is het gratis. Wie in het bezit is van een verminderingskaart of wie klant is bij KBC, betaalt 8 euro.

Flanders Expo is te bereiken met de wagen via afrit 14 van de autosnelweg E40. De parkings rond het beursterrein zijn beschikbaar, maar op zondag is er ook extra parking bij Ikea (betalend) of op het parkeerterrein van Makro Eke (gratis). Van daar is er continu een gratis shuttle naar Flanders Expo.

De beurshallen zijn ook bereikbaar met de trein of de bus. Wie met de trein komt, stapt af in het station Gent-Sint-Pieters. Opgelet, door werken aan de trambedding is het beursterrein niet bereikbaar met de tram. Wel kan de bus (76, 77, 78) genomen worden tot de bushalte Don Bosco Sint-Denijs-Westrem. Flanders Expo bevindt zich op wandelafstand.

Meer informatie: www.agriflanders.be

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek