Paasbloemen bloeien tot zes weken vroeger dan normaal

nieuws
Paasbloemen bloeien door de zachte temperaturen tot zes weken vroeger dan normaal. De bolplanten nemen de grootste bloeivoorsprong. Voorjaarsbloeiende heesters en bomen houden het op twee tot drie weken. Met de voorbije warme weken en maanden interpreteren de verschillende soorten de seizoenen elk op een andere manier. Toch is de natuur niet helemaal van slag. Sommige planten houden zich nog steeds netjes aan de bloeikalender, weet journalist Marc Verachtert van Het Nieuwsblad.
28 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Paasbloemen bloeien door de zachte temperaturen tot zes weken vroeger dan normaal. De bolplanten nemen de grootste bloeivoorsprong. Voorjaarsbloeiende heesters en bomen houden het op twee tot drie weken. Met de voorbije warme weken en maanden interpreteren de verschillende soorten de seizoenen elk op een andere manier. Toch is de natuur niet helemaal van slag. Sommige planten houden zich nog steeds netjes aan de bloeikalender.

"Paasbloemen zoals gele narcis en madeliefje bloeien tot zes weken vroeger dan normaal", bevestigen plantenkwekers en tuinaannemers van Limburg tot West-Vlaanderen. Normaal openen paasbloemen hun bloemen pas in de eerste week van april. "Dat ze zoveel vroeger in bloei komen, vindt zijn oorsprong al maanden geleden. "Dit komt doordat de grondtemperatuur in de winter normaal tot onder het vriespunt zakt, waardoor de groeiactiviteit van de bloembol stilvalt. Dat is dit jaar niet gebeurd", zegt boomkweker Louis Houtmeyers uit Vorst-Laakdal.

Geert Derom van de Tuinen van Hoegaarden bevestigt dat. Bij hem staan er zelfs al tulpen in bloei. "Dat is bijna een maand vroeger dan normaal. Krokussen hebben wat minder voorsprong. "Ze zijn zowat overal in Vlaanderen maar twee weken voor op schema. De sneeuwklokjes hielden zich aan de exacte datum, ook zonder sneeuw en vrieskou. Dat zorgt ervoor dat ze nu allemaal samen de bollentuin in kleur zetten".

De meeste voorjaarsbloeiende heesters en bomen bloeien slechts enkele weken vroeger dan normaal of houden het zelfs op hun gebruikelijk groeiritme. "Sommige planten reageren op temperaturen, anderen op de hoeveelheid licht", zegt Louis Houtmeyers. Hij illustreert dat aan de hand van sleedoorn. "Het is elk jaar één van de vroegste bloeiers, maar hij houdt zijn knoppen nu nog goed gesloten".(GL)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek