header.home link

Organisaties roepen kabinet-Demir op om open ruimte te bewaren voor water

De Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) heeft een 'call to action' voorgesteld aan het kabinet van minister Zuhal Demir (N-VA) om open ruimte te behouden voor water. De organisaties willen Vlaanderen zo beter beschermen tegen overstromingen. De oproep gebeurde vorige week donderdag op de Werelddag van de Stedenbouw in Kortrijk, die dit jaar in het teken staat van 'Ruimte voor Water'.

29 november 2022  – Laatste update 29 november 2022 11:32
Lees meer over:
wateropenruimtescheldedroogte

In Kortrijk verzamelden vorige week 350 stedenbouwkundigen, ontwerpers, planners, milieu- en klimaatambtenaren en politici voor de Werelddag van de Stedenbouw. Naar aanleiding van de droogte van de afgelopen jaren en de overstromingen van 2021 staat die dag dit jaar in het teken van 'Ruimte voor Water'.

VRP heeft samen met twintig milieu- en natuurorganisaties, en stedenbouw- en architectenbureaus, een 'call to action' voorgesteld voor het bewaren van open ruimte voor water. Samen dringen de organisaties aan op een Sigmaplan, het plan dat het risico op overstroming van de Schelde verkleint, voor heel Vlaanderen. "We hameren erop dat er meer open ruimte nodig is voor water, zodat we het gecontroleerd plaats kunnen geven. Doen we dat niet, dan zoekt het water die ruimte zelf op, in bewoond gebied. De Vlaamse overheid heeft alle kennis en instrumenten in handen om op korte termijn concrete en betaalbare acties te ondernemen."

Het is volgens de organisaties hoog tijd voor dat plan. "De klimaatverandering is op ramkoers, waardoor de zeespiegel exponentieel stijgt. Dat, gepaard met een toename van stormachtig weer, vergroot de kans op overstromingen. Met het voorzien van veel meer ruimte voor water kunnen die worden voorkomen", klinkt het.

Ze hameren erop dat er niet alleen moet onthard worden, maar dat de resterende open ruimte ook maximaal beschermd moet worden. “Het heeft weinig zin om te ontharden als we tegelijk blijven open ruimte aansnijden voor ontwikkelingen”, klinkt het.

Daarom moet de open ruimte die nodig is voor veilige wateropvang door de Vlaamse overheid dringend worden herbestemd naar een zachte bestemming zoals bos, landbouw, natuur, reservaat of overig groen. “Daarvoor is een structureel plan nodig op Vlaams niveau, dat concreet in de stroomgebieden rond de Maas, Schelde, IJzer en Brugse polders samen met verschillende actoren uitgewerkt wordt. Het is dringend tijd om Sigma 3 op te starten", zo pleit de VRP samen met de andere ondertekenaars.

Raadpleeg de volledige call to action online.

Bouwshift: boeren en milieuorganisaties trekken opnieuw samen aan de alarmbel
Uitgelicht
Een opmerkelijke coalitie van landbouw- en milieuorganisaties, architecten en stedenbouwkundigen heeft vrijdag opnieuw aan de alarmbel getrokken in het dossier van de Vlaamse...
25 november 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek