Orgaankweekmodel dat proefdieren spaart wint award

De Dieter-Lütticken-Award 2009 is uitgereikt aan dr. A.W. Tucker, hoofddocent diergezondheid aan de Universiteit van Cambridge in Engeland. Het is een prestigieuze internationale prijs die jaarlijks wordt toegekend aan alternatieven voor dierproeven bij de ontwikkeling van diergeneesmiddelen.
10 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De Dieter-Lütticken-Award 2009 is uitgereikt aan dr. A.W. Tucker, hoofddocent diergezondheid aan de Universiteit van Cambridge in Engeland. Het is een prestigieuze internationale prijs die jaarlijks wordt toegekend aan alternatieven voor dierproeven bij de ontwikkeling van diergeneesmiddelen.

Dr. Tucker ontvangt de prijs, waaraan een bedrag van 20.000 euro verbonden is, voor de ontwikkeling van een in vitro orgaankweekmodel voor onderzoek naar luchtwegaandoeningen bij runderen.

"Het orgaankweekmodel stelt ons in staat de aandoeningen aan de luchtwegen van levende dieren na te maken en biedt bij gebruik in combinatie met screeningstechnieken grote mogelijkheden voor het ontdekken van vaccins", zegt dr. Tucker.

"Dankzij het model hoeven wetenschappers niet steeds levende proefdieren te gebruiken in de zoektocht naar nieuwe vaccins en geneesmiddelen voor de bestrijding van luchtwegaandoeningen bij runderen", aldus prof. C. Hendriksen, voorzitter van de jury van onafhankelijke deskundigen en hoogleraar Alternatieven voor Dierproeven aan de universiteit van Utrecht.

Intervet/Schering-Plough Animal Health, een toonaangevend internationaal diergezondheidsbedrijf, ondersteunt met de financiering van de award individuele wetenschappers en onderzoeksinstituten die waardevolle bijdragen leveren aan het 3V-concept: het verminderen, verfijnen en vervangen van het gebruik van dieren bij proeven voor de ontwikkeling en productie van diergeneesmiddelen.

Het bedrijf is lid van het Europees partnerschap voor alternatieve benaderingen voor dierproeven (EPAA), een consortium van de Europese Commissie, universiteiten, ngo’s en het bedrijfsleven. De partners zetten zich in voor het samenbrengen van kennis, onderzoek en middelen ter bevordering van de ontwikkeling, validatie en acceptatie van alternatieven voor dierproeven.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek