Opnieuw haard van rundertuberculose vastgesteld

Het nationaal referentielaboratorium Sciensano heeft eerder deze maand – op 4 juni -  de aanwezigheid van tuberculose vastgesteld bij drie runderen. De dieren zijn afkomstig uit een melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen. Dat laat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) weten.

17 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 17 juni 2021 20:16
Lees meer over:

België is sinds 25 juni 2003 officieel vrij van rundertuberculose verklaard door de Europese Commissie. Toch worden er sporadisch nog haarden gedetecteerd. In december vorig jaar dook de ziekte nog op in Luik. “Het vaststellen van de recente gevallen brengt deze status niet in gevaar”, benadrukt het FAVV.

Eerste haard van rundertuberculose vastgesteld sinds 2 jaar
Uitgelicht
Sciensano, het nationale referentielaboratorium, heeft op 18 december 2020 een geval van tuberculose bij een rund vastgesteld op een melkveebedrijf in Luik. Dat meldt het Fede...
23 december 2020 Lees meer

In het slachthuis werden drie dieren opgemerkt met letsels die mogelijks konden wijzen op tuberculose. “De PCR-analyse en het histologisch onderzoek van deze letsels bevestigden inderdaad de aanwezigheid van Mycobacterium bovis, de bacterie die rundertuberculose veroorzaakt”, aldus het FAVV. Het bedrijf is tot haard van tuberculose verklaard. Alle runderen ouder dan 6 maanden die er aanwezig zijn, zullen worden bemonsterd voor gamma-interferon- en ELISA-tests.

Het FAVV laat verder weten dat het alle nodige maatregelen heeft genomen om de verspreiding en de overdracht van de ziekte te voorkomen. “We willen nogmaals benadrukken hoe belangrijk de postmortemkeuring in het slachthuis is”, klinkt het.

Meer info over rundertuberculose kan je vinden op de website van het FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek