header.home link

“Op natuur gebaseerde oplossingen kunnen intensiteit klimaatrisico's met kwart verminderen”

3 juni 2022

Humanitaire crises en economische kosten door klimaatrampen kunnen sterk beperkt worden dankzij oplossingen die op de natuur gebaseerd zijn. Dat stellen het wereldnatuurfonds WWF en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Halve Maanverenigingen (IFRC) in een nieuw rapport.

Lees meer over:

Volgens de wetenschap zullen klimaat- en weergerelateerde rampen de komende decennia een ongekende omvang bereiken, met aanzienlijke schade voor mens en milieu als gevolg. Maar, schrijven de IFRC en het WWF, op natuur gebaseerde oplossingen helpen deze schade, met name humanitaire crises en economische kosten, te beperken. In het rapport, ‘Working with nature to protect people’, staan zes casestudies omgeschreven die de doeltreffendheid van natuurlijke oplossingen aantonen. De IFRC en het WWF concluderen dat zo'n oplossingen "de intensiteit van de klimaatverandering en met het weer samenhangende gevaren met minstens 26 procent kunnen beperken". 

Zo hebben bossen bijvoorbeeld verschillende voordelen: het herstellen van aangetast land, voedselvoorziening en bescherming tegen droogte en wind. Ook het herstellen van waterrijke gebieden kan de gevolgen van overstromingen verminderen, duurzame landbouw bevorderen en zo bescherming bieden tegen droogte. 

"Door de natuur te herstellen en te beschermen, kunnen we ecosystemen veerkrachtiger maken in het licht van de klimaatverandering en essentiële diensten blijven leveren aan de mensheid, met name aan de meest kwetsbare gemeenschappen. Maar, op de natuur gebaseerde oplossingen verliezen efficiëntie naarmate de temperatuur wereldwijd stijgt. Elke beslissing telt om de uitstoot te verminderen en de klimaatverandering te beperken en zo te bouwen aan een veiliger toekomst", zegt Antoine Lebrun, directeur-generaal van WWF België, in een persbericht.

Rampen die veroorzaakt worden door weer en klimaatverandering nemen de laatste jaren enkel toe. Tussen 2010 en 2019 zijn meer dan 410.000 mensen omgekomen bij zulke rampen. In 2020 alleen raakten zo'n 30 miljoen mensen erdoor ontheemd.

Jagan Chapagain, secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC): "De klimaatcrisis veroorzaakt meerdere humanitaire crises over de hele wereld. De impact ervan op het leven en de bestaansmiddelen van miljoenen mensen wordt steeds groter. Vergroening van de natuur, herstel van bossen, landbouwgronden en waterrijke gebieden zijn enkele van de meest doeltreffende en efficiënte manieren om kwetsbare gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan de risico's en gevolgen waarmee zij nu al worden geconfronteerd. Bescherming van de natuur beschermt de mens.”

Raadpleeg het volledige rapport online.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek