Onderzoekers maken index met waarde voedingsmiddelen
nieuwsDaarnaast beïnvloeden ook de kwaliteit van de eiwitten en het vet én het aantal calorieën het cijfer. De calorieën in de tabel slaan telkens op de hoeveelheid per 100 gram of 100 milliliter. Groenten en fruit scoren goed omdat ze veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen bevatten. Vlees bevat veel proteïne, vitamine B12 en zink, maar bevat ook minder gunstige stoffen. Bovendien is het calorierijk, wat maakt dat vlees in de lijst pas in de lagere middenmoot de kop opsteekt.
Broccoli, spinazie, kiwi's en sinaasappels voeren de lijst aan - melkchocolade, cake en waterijs sluiten de rij. Een hamburger (25 punten) wordt ietwat verrassend hoger ingeschat dan een spiegelei (18 punten) en zelfs kokosnoot (24 punten).(KS)
Meer informatie: Nuval Nutritional Scoring System
Bron: Het Nieuwsblad