Onderzoekers leren emoties van varkens begrijpen op basis van geknor

Europese onderzoekers hebben een instrument ontwikkeld om de gevoelens die varkens in hun geknor en gepiep tot uiting brengen automatisch te decoderen. Op die manier zou het welzijn van de dieren op termijn verbeterd kunnen worden.

20 april 2022  – Laatste update 20 april 2022 18:07
Lees meer over:

De laatste decennia gaat steeds meer aandacht naar emoties van dieren. Vanuit deze groeiende belangstelling voor dierenwelzijn gingen biologen aan de slag met het volledige repertoire van varkens. Ze bestudeerden in totaal meer dan 7.000 opnames van 411 varkens van geboorte tot slacht uit Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en Tsjechië. Het ging van korte knorren van tevredenheid bij het voederen tot wanhopige kreten bij het slachten. Op basis daarvan werden geluiden ingedeeld in 19 verschillende categorieën. 

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, toont aan dat de emoties van varkens te bepalen zijn op basis van het soort geluid dat ze maken. Ze kan ook dienen om in de toekomst het welzijn van dieren te verbeteren. "Als het percentage negatieve geluiden toeneemt, weet de boer dat er waarschijnlijk iets mis is en kan hij de varkens gaan controleren", aldus de onderzoekers. 

Volgens de bevindingen werden positieve gevoelens uitgedrukt in korte klanken, terwijl negatieve gevoelens vaak via lange knorren worden geuit. Varkens waren voor de studie het perfecte dier, aangezien ze over een breed gamma aan piepjes en geluiden beschikken. "Ze zijn erg vocaal, waardoor ze makkelijker te bestuderen zijn dan veel andere dieren", besluiten de onderzoekers.

Lees meer over deze studie in Nature.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek