header.home link

Ondanks Lula’s beloftes blijft ontbossing Amazonewoud toenemen

De ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud is nog toegenomen in maart, wat de eerste 100 dagen van de regering-Lula één van de slechtste kwartalen ooit maakt. Dat blijkt uit officiële cijfers.

11 april 2023  – Laatste update 11 april 2023 9:58
Lees meer over:

Via monitoring met satellietbeelden stelde het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) vast dat in een maand tijd 356 vierkante kilometer bos is vernietigd in het Braziliaanse deel van het grootste tropische woud ter wereld. Dat is een stijging met 14 procent ten opzichte van maart 2022, het laatste jaar van Jair Bolsonaro (2019-2022), die zichzelf nochtans uitriep tot 'Kapitein Kettingzaag'.

In het eerste kwartaal van 2023 is de vernietiging van het Braziliaanse Amazonewoud de op één na hoogste in de geschiedenis, met 844 vierkante kilometer, net achter 2022 (941 km2).

"De gegevens laten zien dat er een complex scenario is door de verzwakking van de controle in de regio en het pro-illegale discours van de afgelopen jaren", zegt Mariana Napolitano, hoofd natuurbehoud van de ngo WWF-Brazilië. "Hoewel de huidige regering heeft aangetoond de ontbossing zeer serieus te willen bestrijden, zal het tijd kosten om het scenario te veranderen."

Dilemma

Op zijn eerste dag als president ondertekende Lula een groot aantal decreten, waarbij hij een interministeriële werkgroep voor ontbossing oprichtte en het Amazonefonds nieuw leven inblies, een initiatief dat door buitenlandse donaties werd gefinancierd maar onder de regering-Bolsonaro werd opgeschort.

De regering-Lula staat voor een dilemma: ze heeft financiering nodig om de ontbossing terug te dringen, maar ze moet eerst de ontbossing terugdringen om vertrouwen op te bouwen en die financiering aan te trekken.

Bron: Belga

Beeld: Fabio Nascimento (Greenpeace)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek