Notenallergie kwelt steeds meer consumenten
nieuwsHet grootste probleem met de pinda is dat het om een zeer gevaarlijke allergie gaat, die net als wespengif een dodelijke shock kan teweegbrengen. In de VS kost hij jaarlijks aan 50 tot 150 mensen het leven. In Groot-Brittannië spreken dokters van een verdubbeling tussen 2001 en 2005 van pinda-allergielijders. In Duitsland reageert 1 kind op de 10 overgevoelig. Britse artsen menen dat de vele crèmes, badoliën en zalfjes voor kleine kinderen waarin aardnotenolie verwerkt zit, verantwoordelijk zijn voor deze dramatische toename. De vijand zou in plaats van via de mond, dus via de huid komen.
Volgens professor Jan Ceuppens, specialist allergieën van de K.U.Leuven, blijft die hypothese onbewezen. "Ik denk dat het verbruik hoofdverantwoordelijk is. Het is geen toeval dat we die toename vooral in grote pindaverbruikende landen zien, waar de kleinste kinderen al pindakaas op de boterham krijgen". Naar analogie met de verhoogde pinda-allergie elders in de wereld, stelt professor Ceuppens in ons land een opvallende stijging van de hazelnootallergie vast.
"Bijna alle Belgische kinderen ontbijten met Nutella-choco, muesli of ontbijtgranen. Stuk voor stuk voeding die hazelnoten bevat. België verbruikt enorm veel hazelnoten. Het verbruik op zich, te beginnen op de kinderleeftijd, werkt de allergie in de hand. Het is de periode waarin het immuunsysteem zich op de allergie toespitst". Hoewel in ons land geen exacte percentages bekend zijn, schat professor Ceuppens die stijging van overgevoeligheid aan hazelnoten de jongste vijf jaar op zo'n 8 procent. Een hazelnotenallergie is minder gevaarlijk dan een pindanotenallergie, al stellen de Belgische artsen tegenwoordig ook zwaardere reacties vast die gaan van jeuk in de mond tot huiduitslag, kortademigheid of een shock die potentieel dodelijk kan zijn.
Kristof Jansen (8) uit Neerpelt heeft een zo erge pinda-allergie dat hij ooit ziek werd bij de kapper nadat die gel met pinda-olie in zijn haar had gesmeerd. Alleen al de geur uit de mond van een klasgenoot die een reep Snickers heeft gegeten, kan Kristof vreselijke hoofd- en keelpijn bezorgen. "We hebben altijd geweten dat er iets scheelde met Kristof", vertelt zijn mama Linda. "Hij was stil, teruggetrokken, deed nooit mee. Vitaminekuren hielpen niets en ook de dokter vond geen oorzaak. Tot Kristof vier jaar geleden bijna stikte na het eten van ocharme één borrelnootje. Zijn keel zwol helemaal op. Een ernstige pinda-allergie, luidde de diagnose. Zelfs van een lichte pindageur kan hij al vreselijke hoofdpijn krijgen".
"Kristof had als kind geregeld keelontstekingen. Plots viel de puzzel ineen. Als kleuter hadden wij hem altijd Vitabiskoekjes gegeven, waar pinda in zit. Zonder dat iemand het besefte, had Kristof zich eigenlijk zijn hele jonge leventje al ellendig gevoeld door zijn pinda-allergie. Sinds we streng op zijn voeding letten, hebben we een andere jongen gekregen. Hij is helemaal opengebloeid en doet mee met de anderen".
Maar precies omdat pindabestanddelen in zoveel producten zitten, moeten Kristof en zijn ouders constant op hun hoede zijn. "Niemand van zijn klasgenoten mag Snickers of pindakaas eten. Die geur in de klas, of gewoon een gesprekje met een van die kinderen, kan hem kotsmisselijk maken. Eén pinda kan dodelijk zijn voor hem. Daarom heeft hij altijd zijn spuit met adrenaline bij zich, mocht hij in shock gaan. Ook op school hebben ze zo'n spuit. Mag Kristof via dit artikel zijn vriendjes bedanken dat ze zo goed opletten?"
Bron: Het Belang van Limburg