Nog te veel barrières voor duurzame voedselconsumptie
nieuwsDe verschillende partners vroegen aan vijftien gezinnen om over te schakelen op een duurzamer voedselpatroon. Uit dat onderzoek blijken er enkele algemeen geldende barrières te zijn: smaakvoorkeur, gebrek aan informatie en beperkte beschikbaarheid van duurzame voedingsproducten. Afhankelijk van de gezinssituatie zijn er nog bijkomende aspecten die de duurzame voedselconsumptie bemoeilijken: prijs, tijdsgebrek, routine bij het winkelen en attitudeverschillen tussen de partners.
Bewuste consumptie vergt informatie, kennis en een bewust hanteren hiervan om de gevolgen van wat je koopt en eet te kunnen inschatten. De betrokken gezinnen vertelden tijdens een studiedag hoe zij sinds het onderzoek meer op de herkomst van voeding letten, hoe zij verpakkingen vermijden en waarom ze nu biologische producten kopen. Door minder verpakte voedingswaar te kopen, kan de consument ook geld besparen.
De partners die dit onderzoek ondersteunden, kwamen na het onderzoek tot een aantal aanbevelingen voor de overheid, die vooral een voorbeeldfunctie heeft. Ook is er nood aan een duidelijk kader voor producenten en distributeurs, bijvoorbeeld op vlak van labeling. Ten slotte zou de overheid meer middelen moeten vrijmaken voor sensibilisering en informatieverstrekking.(KS)
Bron: Belga