"Nog geen rotte druif gezien"
nieuwsIn het journaal van VTM werd enkele dagen geleden een onheilspellend bericht de wereld ingestuurd: de druivenoogst van Wijnkasteel Genoelselderen leek voor de helft aangetast door een schimmelinfectie, maar eigenaar Jaap van Rennes relativeert. "We hebben inderdaad schade geleden, maar dat geldt alleen voor de druif pinot noir", preciseert de Nederlander. "Door het vochtige weer kwamen schadelijke dampen uit de grond. Die fixeerden zich op de druiven, maar dat betekent niet dat ze allemaal slecht zijn. De opbrengst is gewoon minder. Met die kleine oogst pinot noir gaan we voor het eerst in zeventien jaar mousserende rosé maken".
"Ik moet toegeven dat we in al die jaren nooit zo'n onregelmatige oogst hadden. Heel Europa heeft er last van. Het ene perceel is fantastisch, het andere wat minder. Je kunt dat tegengaan door allerlei chemische rommel te spuiten, maar daar doen wij niet aan mee. Wij besproeien alleen biodynamisch, omdat kwaliteit op termijn altijd wordt beloond. Wij hebben nu 16 hectare in productie, goed voor 85.000 flessen per jaar. Volgend jaar komen er 8 hectare bij".
Ook wijnbouwer Peter Colemont van Clos d'Opleeuw, waar de oogst nog niet is begonnen, klinkt hoopvol. "Het klimaat is voor veel mensen een psychologische kwestie", zegt hij. "Als ze niet vaak in het zwembad konden springen, gaan ze ervan uit dat het een barslechte zomer was. Als je op de website van het KMI kijkt, blijkt echter dat de waarden vrij normaal waren. Trouwens, in de meest regenachtige periodes waren de druiven nog niet rijp. September was grotendeels droog. Dat maakte veel goed".
Wilfried Schorpion uit Vliermaal, bekend van de gelijknamige schuimwijn, heeft wel al geoogst. "De opbrengst is lager", geeft hij toe. "Het was een moeilijker jaar omdat we veel regen en ook wat hagel kregen. Daardoor hingen er veel kleine druifjes aan de stokken, maar helemaal geen rotte". Het meest optimistische geluid komt van Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck. "De Fransen klagen over een slechte zomer, maar ik denk dat daar wat anders aan de hand is", vermoedt hij. "Hoe meer je snoeit, des te beter de kwaliteit van de druiven. Veel Franse wijnboeren laten meer druiven hangen, waardoor ze minder suiker en aroma's bevatten".
En dat proef je in de fles. Veel ellende kun je voorkomen door op tijd stevig te ontbladeren. "De afgelopen zomer was inderdaad behoorlijk vochtig, maar door de vroege ontbladering kregen de nog jonge druifjes bij ons meer zon. Daardoor werd de schil dikker en waren ze minder vatbaar voor ziektes. Een dikkere schil heeft nog een ander voordeel, want daarin zitten de meeste kleurstoffen en aroma's. Het is nog afwachten, maar normaal gezien beginnen wij binnen een dag of vijf te plukken in een gezonde wijngaard".(KS)
Bron: Het Nieuwsblad