Nieuwe dynamiek in Druivenstreek door EU-erkenning?
nieuws"We hopen dat dit label deuren zal openen. De meeste druiventelers verkopen hun druiven rechtstreeks aan huis of op markten. Enkelen leveren ook aan groothandel. De omvang van de export is zeer beperkt. Doordat de Vlaams-Brabantse tafeldruif nu opgenomen wordt in een gamma van kwaliteitsproducten hopen we dat de interesse in binnen- en buitenland zal toenemen", zegt Luppens.
Wie het label wil bemachtigen, moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. "Belangrijk is bijvoorbeeld dat het enkel toegekend kan worden bij verwarmde teelt, wat een hogere kwaliteit garandeert. Momenteel komen alleen de acht telers die aangesloten zijn bij de Sterredruif in aanmerking. In totaal zijn er in de Druivenstreek nog een 30-tal voltijdse telers actief evenals een onbekend aantal deeltijdse", aldus nog Luppens.
De geschiedenis van de druiventeelt in de regio gaat terug tot ongeveer 1850 in Hoeilaart. De eerste druivenkas in Overijse werd in 1878 gebouwd. 1961 was een topjaar met 34.931 operationele serres, samen goed voor een oppervlakte van 489 ha. Daarna volgde het verval met als hoofdredenen de hoge stookkosten en de uitbouw van de Europese Unie, waardoor in- en uitvoerrechten werden afgeschaft. Volgens Luppens had de druiventeelt ook dit jaar zwaar te lijden onder de stijgende energiekosten.(KS)
Bron: Belga