Niet alle alternatieven voor vlees klimaatvriendelijk
nieuwsHet land van herkomst van het vlees maakt ook een wezenlijk verschil. De productie van een Nederlands kippeboutje veroorzaakt veel minder broeikasgassen dan een Braziliaanse biefstuk. Daar staat tegenover dat een koe in Brazilië veel meer ruimte heeft in de wei, dan een Nederlands dier dat zijn carrière moet doorbrengen in een hok. De bio-industrie is in die zin beter voor het milieu: meer dieren op één plek werkt energiebesparend, zegt onderzoeker Hans Blonk. "Maar we hebben natuurlijk graag dat dieren het goed hebben", voegt hij eraan toe.
En minder vlees eten kan dan wel de uitstoot van CO2 verminderen, maar de alternatieven bieden lang niet altijd een oplossing. Kaas is geen optie, wegens even slecht als rundvlees. Veel van de vleesvervangers zijn geen haar beter, zo blijkt, net omdat er zoveel zuivel in verwerkt is. Vlees is vaak zelfs beter voor het klimaat dan de alternatieven.
Opmerkelijk is dat kip en varken zelfs veel milieuvriendelijker zijn, met slechts 2 tot 4 kilo CO2 per kilo vlees. Dat heeft te maken met de zeer efficiënte manier waarop de dieren worden vetgemest. Het betekent dat iedereen die kiest voor biovarken of scharrelkippen de CO2-uitstoot weer fors de hoogte injaagt. Enkel zuiver plantaardige vleesvervangers als tofu en tempé zouden iets minder schadelijk zijn.
De Nederlandse minister van Leefmilieu Jacqueline Cramer ziet het onderzoek vooral als informatiebron. Ze vindt dat consumenten goed geïnformeerd moeten zijn, maar dat de overheid de keuze met betrekking tot het al dan niet consumeren van vlees niet moet voorschrijven.(KS)
Meer informatie: Rapport 'Milieueffecten Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten' (pdf)
Bron: De Volkskrant/De Morgen