Nederlandse dierenactivisten kelderen bedrijvenpark
nieuwsBij de plaats Venray in Nederlands-Limburg zou aan de snelweg een nieuw technologisch park moeten komen. Het park Science Link past in de plannen van de Nederlandse regering om van zuidelijk Nederland een bolwerk van innovatie te maken. In januari trok de particuliere investeerder Van der Looy zich echter terug uit het project wegens aanhoudende bedreigingen en intimidaties door dierenactivisten aan zijn adres.
Daardoor werden ook andere ondernemingen huiverig, waarop het gemeentebestuur van Venray vorige week het project afblies. De verantwoordelijke schepen vreest bovendien dat de kosten voor beveiliging van de bedrijfspanden veel te hoog zouden oplopen. De gemeentebestuurder was zelf ook al het doelwit geworden van de dierenactivisten.
Het businesspark in Venray zou een centrum worden voor voedsel- en biotechnologie. Medisch laboratoriumonderzoek, waarbij ook dieren zouden worden ingezet, vormde een belangrijk onderdeel van het centrum. Het bedrijf Harlan, dat proefdieren fokt, zou op het park ook een vestiging openen. In Charleroi protesteerden activisten op 11 januari nog tegen de proeven door de firma met transgene muizen.
In Nederland manifesteren dierenactivisten zich de jongste jaren steeds gewelddadiger. De rechtsnationalistische politicus Pim Fortuyn werd in mei 2002 door een dierenactivist vermoord. Verder maken de activisten zich schuldig aan brandstichtingen in slachterijen en bij veetransporteurs. Regelmatig zetten ze bij pelsdierfokkerijen de kooien van de dieren open, die vervolgens massaal ontsnappen.
Met de blokkade van de aanleg van het park Science Link, zijn de dierenactivisten in de ogen van de meeste Nederlandse politici te ver gegaan. De partijen in de Tweede Kamer willen dat de activisten op dezelfde manier worden aangepakt als moslimextremisten. De regering in Den Haag bedacht enkele jaren geleden dat islamitische fundamentalisten een meldplicht bij de politie opgelegd moet worden. Daarnaast kunnen moslimextremisten een gebiedsverbod krijgen bij belangrijke maatschappelijke objecten als kerncentrales en luchthavens. In Engeland is al gebleken dat met name een gebiedsverbod voor dierenactivisten in de omgeving van dierproefbedrijven erg effectief kan zijn.
Niet iedereen is voorstander van zo'n maatregel. De Partij voor de Dieren, die twee zetels bekleedt in de 150-koppige Tweede Kamer van het Nederlandse parlement, vindt dat overbodig. De fractie was er opgetogen over dat de plannen van Science Link van de baan zijn, hoewel zij de methodes van de dierenactivisten verwerpt.(KS)
Bron: De Tijd</i>