Nederlands verbod op nertsenhouderij komt dichterbij

De kans dat de Nederlandse Eerste Kamer instemt met een verbod op de pelsdierhouderij is flink toegenomen. De Christenunie, voorheen nog tegenstander van een verbod, is enthousiast over de wijziging van het wetsvoorstel dat initiatiefnemers PvdA en SP hebben ingediend. Eerder al keurde de Nederlandse Tweede Kamer een verbod op deze bedrijfstak goed.
30 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De kans dat de Nederlandse Eerste Kamer instemt met een verbod op de pelsdierhouderij is flink toegenomen. De Christenunie, voorheen nog tegenstander van een verbod, is enthousiast over de wijziging van het wetsvoorstel dat initiatiefnemers PvdA en SP hebben ingediend. Eerder al keurde de Nederlandse Tweede Kamer een verbod op deze bedrijfstak goed omwille van ethische redenen.

Vorig jaar werd in de Nederlandse Tweede Kamer al gestemd over een wetsvoorstel om de pelsdierhouderij in het land vanaf 2018 te verbieden. Voor de nertsenfokkers zou geen schadeloosstelling worden voorzien. Een meerderheid bestaande uit SP, PvdA, GroenLinks, D66, PVV en Partij voor de Dieren keurde het voorstel goed. Tegenstanders CDA, VVD, SGP, ChristenUnie en de eenmansfractie Rita Verdonck vonden “een verbod op deze gezonde bedrijfstak te ver gaan”.

Na goedkeuring in de Eerste Kamer moest het voorstel ook nog beoordeeld worden door de Nederlandse Senaat. Uit vrees dat die niet zou instemmen met het nertsenverbod is het plan aangepast. Als het aan de indieners ligt, komt er niet in 2018 een einde aan de sector, maar pas in 2024. Ook wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen bedrijven die wel en bedrijven die geen welzijnsinvesteringen hebben gedaan.

ChristenUnie stelt dat daarmee tegemoet wordt gekomen aan zijn belangrijkste bezwaren tegen het oorspronkelijke plan. ”Dit is een geweldige verbetering”, stelt senator Egbert Schuurman van ChristenUnie. ”Ik zit nog wel met individuele compensaties, maar de meeste ondernemers hebben het verbod toch wel zien aankomen. De discussie speelt al 25 jaar en je mag verwachten dat zij daar rekening mee hebben gehouden”.

Steun van de Christenunie in de Eerste Kamer is onontbeerlijk om het wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen. Zonder hun steun komt er geen verbod. Maar de situatie voor de Nederlandse nertsenfokkers is nog niet helemaal uitzichtloos. Omdat het voorstel is gewijzigd, moet de Tweede Kamer er zich nogmaals over buigen en het is de vraag of die er wederom mee zal instemmen. De behandeling van het plan zal wellicht niet kunnen plaatsvinden voor de verkiezingen en nadien zijn er nieuwe politieke verhoudingen.

Nederland telt naar schatting 200 bedrijven waar nertsen worden gefokt voor hun vacht. Daarmee zijn onze noorderburen de derde nertsenbontproducent ter wereld.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek