Nederland wil vis vangen met elektrische pulsjes
nieuwsDe vangst van schol en tong is voor de Nederlandse visserij belangrijk. Jaarlijks vangen de vissers samen ongeveer 65.000 ton schol. Het vangen van de platvissen is lastig omdat de dieren zich in de zeebodem ingraven. Door met kettingen aan de netten de bodem iets om te woelen, slagen de vissers er toch in om de platvissen te vangen. Deze vangstmethode raakt steeds meer omstreden. De bodem wordt omgewoeld, waarbij ook zeeplanten geraakt worden. Bovendien verdwijnt een deel van de fauna door ongewenste bijvangst.
De pulskor moet die problemen reduceren. Deze vistechniek gebruikt in plaats van kettingen kleine elektrische pulsjes van ongeveer 15 volt om de schollen en tongen uit de zeebodem te halen. De kleine pulsjes trekken de spieren van de vissen samen, waardoor ze omhoog komen dansen. Deze methode is al decennialang onderzocht. Sinds enkele jaren financiert het Nederlands ministerie van Landbouw samen met de visserijsector het onderzoek en de experimenten.
In de proefperiode, die in december van dit jaar afloopt, hebben vissers en onderzoekers de vismethode verfijnd. De resultaten zijn volgens alle partijen hoopgevend. De vis die gevangen wordt is van betere kwaliteit, zonder beschadigingen. De bijvangst is "veel kleiner". En de pulskor verbruikt veel minder brandstof. "Dat scheelt ongeveer 6.000 euro per week", stelt de directeur van het Nederlands Visbureau.
Om de pulskor in de vaart te kunnen nemen, moet de Europese Commissie wel nog ontheffing verlenen van het verbod op vissen met elektriciteit. Destijds is dat verboden omdat bij de ouderwetse elektrische visserij te veel en ook onbedoelde vissen het loodje legden. Vissers en het ministerie hebben er evenwel goede hoop op dat die Brusselse toestemming er komt.
Bron: Belga