Nederland gaat 'animal cops' opleiden

nieuws
In Nederland start weldra de opleiding van 500 ‘animal cops’. In samenwerking met de Nederlandse politieacademie wordt er gewerkt aan een opleiding tot dierenpolitie.
20 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

In Nederland start weldra de opleiding van 500 ‘animal cops’. In samenwerking met de Nederlandse politieacademie wordt er gewerkt aan een opleiding tot dierenpolitie. Wat de taak van deze agenten precies zal inhouden, is nog niet helemaal duidelijk. Maar als het van de Partij voor de Vrijheid afhangt, wordt het een elite-eenheid met de beste wapens, de beste pepperspray en het beste uniform.

Bij de vorming van de Nederlandse regering besloot de Partij voor de Vrijheid (PVV) die bij de verkiezingen van juni een monsterscore behaalde, het kabinet Rutte te steunen. In ruil voor deze gedoogsteun werd aan PVV beloofd om 3.000 extra agenten aan te werven, waaronder 500 animal cops. De uitbreiding met 3.000 agenten is inmiddels een loze belofte gebleken, maar de animal cops daarentegen, die komen er wel.

Het idee van de animal cops komt van Dion Graus, Tweede Kamerlid voor de PVV, de partij van Geert Wilders. “Toen ik het voorstel voor een Nederlandse dierenpolitie lanceerde, werd ik oorspronkelijk uitgelachen. Maar zo zie je maar, de aanhouder wint.” In de loop van 2011 zullen wellicht de eerste dierenagenten opgeleid worden in samenwerking met de Nederlandse politieacademie. “De bedoeling is om de komende vier jaar elk jaar 125 agenten te laten afstuderen”, zegt Karen Temmink, persvoorlichter van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Op het kabinet van Veiligheid en Justitie is nog niet volledig duidelijk welke taak die dierenagenten precies zullen moeten uitvoeren. Dion Graus heeft wel al een paar ideeën. “De dierenpolitie moet een echte elite-eenheid worden, een hele zware divisie. Met het beste wapen en het beste uniform. Dat moet een echt politie-uniform zijn, want de dierenagenten krijgen politionele bevoegdheden. Er moet ook een apart alarmnummer komen waarop mensen kunnen bellen als een paard wordt aangereden of een kat vastzit in een boom.”

Volgens Graus moeten de agenten ingeschakeld worden voor alles wat met dieren te maken heeft. “Mishandeling van honden en katten aanpakken, velden uitkammen op zoek naar stropers en controles uitvoeren op veetransporten, slachterijen en circussen.” De man wil dat de agenten een militaristische uitstraling hebben zodat overtreders van de dierenwelzijnswet schrik krijgen. “Zoiets werkt preventief. En als je iemand op straat een dier zwaar ziet mishandelen, mag een dierenagent die man van mij een lading pepperspray in het gezicht spuiten, hem op de grond leggen en het dier afnemen.”

Niet iedereen is onverdeeld gelukkig met de dierenpolitie. Oppositiepartij Groen Links! Is van mening dat de elite-eenheid 70 miljoen euro per jaar zal kosten. Volgens de partij kan dit geld beter besteed worden, aan zedendelinquenten bijvoorbeeld, nu Nederland in de ban is van een kindermisbruikschandaal in crèches in Amsterdam. Ook de SP lijkt het beter om alles te laten zoals het is en geen dierenpolitie op te starten. “Er zijn op dit moment wel andere prioriteiten. Dit is gewoon een speeltje van de PVV”, zegt Ronald van Raak.

Zelfs de Partij voor de Dieren is niet onverdeeld gelukkig over het idee. Voorzitster Marianne Thieme vreest dat het blijft bij symboolpolitiek. “Gaan ze ook echt de veehouderijen en bio-industrie aanpakken of willen ze met dit idee gewoon tonen dat ze dierenvrienden zijn?”, vraagt ze zich af. Bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zijn ze ervan overtuigd dat zij het werk dat de dierenagenten zullen moeten opknappen, nu al doen. “Wij beschikken over een meldkamer die jaarlijks 8.000 klachten en oproepen ontvangt. We hebben ook vijftien beroepsinspecteurs, de meesten met een verleden bij de politie”, stelt LID.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek