N-VA voert actie tegen verloedering Plantentuin
nieuwsDe N-VA-militanten waren gekleed in werkplunje en hadden tuingerei bij om hun diensten aan te bieden. Ze werden door de directie rondgeleid in de serres. Mark Demesmaeker, ex-presentator van het VTM-tuinprogramma Groene Vingers en kandidaat op de CD&V-N-VA-lijst voor de Vlaamse verkiezingen in Vlaams-Brabant, had als geschenk voor de directie een kapotte mini-serre met verwaarloosde planten bij als symbool van wat Meise te wachten staat als niet snel ingegrepen wordt.
De N-VA legt de schuld voor de niet-overdracht van de Plantentuin naar Vlaanderen bij de Franstaligen. In 2000 besliste de regering-Verhofstadt tot de overdracht mits de totstandkoming van een samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en Franse Gemeenschap. Dit akkoord is er nog steeds niet. "Franstalig België laat de Plantentuin liever verkommeren dan hem over te dragen", aldus de N-VA die een onmiddellijke en volledige overdracht eist. Als gevolg van deze politiek zijn volgens de N-VA de afgelopen jaren al 900 van de 3.000 soorten orchideeën verdwenen.
Mark Desmesmaeker lanceerde zondag het voorstel om naar analogie met the National Trust in Engeland en Schotland in Vlaanderen een Vlaams tuinen- en parkenfonds op te richten. "Het gaat om een stichting waarin privé en overheid samenwerken om bedreigde historische en waardevolle tuinen en plantencollecties voor de volgende generaties te bewaren en te beheren en iedereen de kans te geven ervan te genieten", aldus Desmesmaeker.
Hierbij kan bijvoorbeeld een eigenaar die zelf niet meer voor het onderhoud van zijn tuin kan instaan het fonds laten instaan voor deze taak in ruil voor het overdragen van verbruiksrechten zodat de tuin opengesteld kan worden voor het brede publiek.
Bron: Belga