Minister Demir maakt 249.000 euro vrij voor volkstuinen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (NVA) trekt 249.000 euro uit voor projecten rondom het opzetten of verbeteren van volkstuinen “De meerwaarde van volkstuinen mag niet worden onderschat. Het is cruciaal voor de samenhang van een buurt, maar evengoed voor de productie van gezond en lokaal voedsel”, verklaart Demir de nieuwe subsidiepot.

5 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 5 oktober 2021 11:43
Lees meer over:
Volkstuinen

Met de oproep wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lokale projecten ondersteunen die kwalitatieve en ambitieuze nieuwe volkstuinen realiseren, of de kwaliteit en ambitie van bestaande volkstuinen verbeteren. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap staan centraal in de oproep volkstuinen.

Met de volkstuinoproep willen we nog meer mensen samenbrengen rond zelf gekweekt voedsel

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

Naast de ‘klassieke’ volkstuinen kunnen ook aanvragen ingediend worden voor samentuinen, warme tuinen, zorgtuinen, schooltuinen, buurtmoestuinen, eetbare buurten en voedselbossen. Ingediende projecten moeten in Vlaanderen liggen, buiten de 13 centrumsteden.

"We zijn ons intussen allemaal bewust van de meerwaarde van groen in onze buurt, van gezond, lokaal voedsel en van sociaal contact. Met de volkstuinoproep willen we nog meer mensen samenbrengen rond zelf gekweekt voedsel, en lokale partnerschappen ondersteunen die volkstuinen aanleggen met respect voor de omgeving en betrokkenheid met de buurt", verklaart Demir de extra subsidiepot.

Moestuin_Volkstuin_Antwerpen_AntwerpseTuiniers_Jerom (11)

Procedure voor indiening project

Projectaanvragers moeten hun project indienen voor 16 november 2021. Een jury zal de kwaliteit van de ingediende projecten beoordelen op basis van een aantal criteria, zoals de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap en hoe ambitieus en realistisch een project is.

Eind december 2021 worden de goedgekeurde projecten bekend gemaakt. Een project kan voor 75% op Vlaamse steun rekenen, met een plafond van 20.000 euro per project.

Uit een reportage van VILT eerder dit jaar bleek dat volkstuinieren, een activiteit die voorheen voornamelijk werd toegeschreven aan gepensioneerden, hip is en een behoorlijke opmars kent. Ook tijdens corona is de interesse in natuur en groen sterk toegenomen. In Antwerpen en andere steden moeten geïnteresseerden tien jaar op een wachtlijst voordat zij in aanmerking komen voor een volkstuin. “De nieuwe oproep speelt in op de blijvende en stijgende nood aan volkstuinen”, klinkt het dan ook bij het Departement van Omgeving.

Tien jaar wachten op een volkstuin
Uitgelicht
Met temperaturen boven de twintig graden lijkt het voorjaar definitief aangebroken. Niet alleen is dit het startsignaal voor landbouwers om hun tractoren tevoorschijn te halen...
30 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek