header.home link

Minister Crevits wil ook ‘minister van wijnbouw’ zijn

5 oktober 2020

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits wil de wijnbouwsector in Vlaanderen professionaliseren. De minister zal 60.000 euro vrijmaken voor de vzw Belgische Wijnbouwers. “Vorig jaar werd er in Vlaanderen 750.000 liter wijn geproduceerd en het aantal wijnboeren groeit”, reageert minister Crevits. “Ik wil de Vlaamse wijnbouw daarom de volgende jaren meer op de kaart zetten.”

Lees meer over:

De wijnbouw in ons land en in Vlaanderen kent de laatste jaren een forse groei. "Zowel het aantal wijnbouwers als het aantal hectare neemt toe", zegt Lodewijk Waes, voorzitter van vzw de Belgische Wijnbouwers. "We zitten op 441 hectare, waarvan 270 in Vlaanderen." Ondanks de reputatie van Frankrijk zijn het in ons land ook vooral Vlamingen die zich aan de stiel wagen. "En we zijn met 151 wijnbouwers waarvan er 117 in Vlaanderen actief zijn. We zijn de laatste tien jaar enorm gegroeid."

Uit prognoses blijkt dat de groei de komende jaren nog zal aanhouden. Dat heeft onder meer te maken met de klimaatverandering, die als gevolg heeft dat meer druivenrassen in onze streek zullen gedijen. Al is de vaststelling ook niet eenzijdig positief. "De opwarming van het klimaat zorgt voor veel extremen", duidt Lodewijk Waes. "We krijgen hittegolven en overvloedige neerslag op bepaalde momenten. Die extremen boezemen ons toch wel enige angst in. Hagel in de maand augustus kunnen we best wel missen als wijnbouwer."

De steun zal dienen om de sector beter te omkaderen, de samenwerking tussen de wijnbouwers te stimuleren en de interactie in de ganse keten te versterken

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

De vzw Belgische Wijnbouwers vertegenwoordigt momenteel 85 procent van de Belgische wijnbouwers. “We werken met vrijwilligers, maar botsten door de forse productiegroei tegen onze limieten” klinkt het daar. “Er bestaat een duidelijke nood aan professionalisering op het vlak organisatie, opleiding en promotie.”

“Daarom zal ik via een projectsubsidie de wijnsector stimuleren om zich verder te ontwikkelen en te organiseren”, reageert Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. “De vzw Belgische Wijnbouwers zal kunnen rekenen op een subsidie van 60.000 euro. Die steun zal dienen om de sector beter te omkaderen, de samenwerking tussen de wijnbouwers te stimuleren en de interactie in de ganse keten te versterken.”

“Het is de ambitie om via die samenwerking duidelijk stappen vooruit te zetten op vlak van de kwaliteit van onze Vlaamse wijnen”, aldus de minister. Onder meer dankzij de uitwisseling van kennis en good-practices. Daarnaast zal de wijnsector campagnes lanceren om de Vlaamse wijnen bekender te maken bij het brede publiek in binnen- en buitenland. “Nog deze winter zal er samen met de wijnbouwsector een online symposium worden georganiseerd. In het programma van dat symposium zullen opportuniteiten en uitdagingen, kennisdelen en innovatie de rode draad vormen.”

De huidige samenwerking tussen de Belgische Wijnbouwers heeft verschillende voordelen. Zo opent een producentenorganisatie bijvoorbeeld meerdere deuren tot deelname aan Vlaamse demonstratieprojectsteun om duurzame praktijken en technieken in de bedrijven te integreren. En er liggen ook mogelijkheden op het vlak van Europese steunmaatregelen en samenwerkingsverbanden wat kansen biedt naar bredere bekendheid van de Vlaamse wijn.

“Kwaliteit, authenticiteit en nabijheid vormen samen een unieke combinatie voor onze wijnbouwers”, aldus minister Hilde Crevits. “We geloven er sterk in dat de Vlaamse wijnsector een mooie toekomst tegemoet gaat. Als onze wijnbouwers de volgende jaren verder de weg van de professionalisering en innovatie inslaan samen met onze gerenommeerde onderzoeksinstellingen, schuilt er in de wijnsector een groot potentieel om verder te groeien in harmonie met de toenemende vraag naar lokale producten. Samen willen we de lekkere Vlaamse wijn nog meer op de (wijn)kaart zetten.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Toerisme Vlaams Brabant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek