header.home link

Minister Brouns in gesprek met de Vlaamse sierteeltsector

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) bracht dinsdag een werkbezoek aan de kwekerij Plantura in Bocholt. Dat deed hij op uitnodiging van AVBS, de sierteelt- en groenfederatie van de Boerenbond. Tijdens het bezoek en de rondleiding kreeg de minister uitleg over de problemen en de uitdagingen waarmee de siertelers te maken hebben. De sector heeft onder andere af te rekenen met de crisis in Oekraïne, de bedrijfsopvolging, het aantrekken van personeel en Vlarema 9. "Omdat de minister nog vrij nieuw is op het Departement Landbouw en Visserij wilden we hem laten kennismaken met een bedrijf zoals dit hier", zo zei algemeen voorzitter van AVBS Erik Boterdaele na afloop.

18 januari 2023  – Laatste update 15 maart 2023 11:42
Lees meer over:

AVBS liet ook weten aan Brouns dat ze niet verheugd zijn met het nieuwe mestactieplan (MAP7) van minister Zuhal Demir (N-VA): "We zijn helemaal niet gelukkig met die eerste nota van mevrouw Demir. Er staan zaken in die door mensen geschreven zijn met een volledig gebrek aan voeling voor onze sector en dat willen we met AVBS en de Boerenbond verder aankaarten."

"We zijn er ons van bewust dat de waterkwaliteit moet verbeteren, maar we willen ook focussen op wat er in de voorbije MAP-en al gebeurd is. Ook denken we dat er met de meetpunten niet altijd zeer correct gehandeld wordt. Meetpunten die altijd goed scoren worden uit de analyses gelaten waardoor de overblijvende meetpunten steeds niet goed zijn. Ook het voorgestelde oogstverbod na 1 september zou voor teelten zoals begonia en chrysant de doodsteek betekenen en ook het oogsten van bomen hypothekeren. We willen zeker meewerken aan een MAP maar we willen wel onze stem daarin laten gelden."

Het vergunningenbeleid werd ook aangehaald. “Want ook dit loopt niet van een leien dakje. Het probleem is dat we in de zomer water nodig hebben om onze planten water te kunnen geven. De laatste jaren zijn er meer drogere zomers geweest en daarom willen we in de winter water opvangen en opslaan. Het probleem hierbij is dat we daarvoor vijvers willen graven waardoor er heel wat grondverzet is. En het feit dat die grond verzet wordt, is al een probleem voor sommige administraties. Nochtans is het doel om water te stockeren om het dan in de zomer te kunnen gebruiken."

Tot slot werd er nog gewezen naar het gebrek om personeel te vinden. Zo telt de Vlaamse sierteeltsector 1.500 actieve bedrijven waar meer dan 3.600 voltijdse werknemers aan de slag zijn. Toch is er nood aan nog meer volk op de werkvloer. Vooral een gebrek aan personeel in het middenkader is een rem op de groei van bedrijven zoals Plantura. "We hebben nood aan mensen die in de productie kunnen werken, maar ook mensen in het middenkader. Het is niet enkel om met de handen in de grond te zitten want er moeten ook bestellingen opgevolgd worden of etiketten geprint worden. De bedrijven worden ook groter en de bedrijfsleider kan dit niet helemaal alleen meer bolwerken. Het is ook belangrijk dat we mensen vinden die verantwoordelijkheid kunnen opnemen."

Agrovoedingsketen vormt front in MAP7-onderhandelingen
Uitgelicht
Zo’n 20 organisaties uit de brede voedselketen werken onderling actief samen om concrete voorstellen voor een nieuw mestactieplan (MAP7) uit te werken. Volgens hen is het init...
13 november 2022 Lees meer

Bron: Belga, Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek