nieuws

Mia De Vits zet schouders onder bio in Pajottenland

nieuws
De biolandbouw in het Pajottenland stimuleren en promoten als typevoorbeeld van duurzame landbouw. Dat is een van de vier projecten die Europees parlementslid Mia De Vits (sp.a) in Gaasbeek indient bij PajottenlandPlus, een van de vijf Europese Leader+-projecten voor plattelandsontwikkeling in Vlaanderen.
1 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De biolandbouw in het Pajottenland stimuleren en promoten als typevoorbeeld van duurzame landbouw. Dat is een van de vier projecten die Europees parlementslid Mia De Vits (sp.a) vrijdag in Gaasbeek indient bij PajottenlandPlus, een van de vijf Europese Leader+-projecten voor plattelandsontwikkeling in Vlaanderen.

Typisch aan de projecten van Leader+ is dat de plattelandsontwikkeling moet gedragen worden door de plaatselijke bevolking. De leiding van PajottenlandPlus is in handen van een plaatselijke groep, die gevormd wordt door zes Pajotse gemeenten - Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen - en 19 vzw's. Ze beheert een Europese subsidie van 1,66 miljoen euro. Tot vrijdag konden bewoners van de betrokken gemeenten nieuwe ideeën voor het lokale platteland indienen.

De Gooikse sp.a dient vier projecten in en het krijgt daarbij voluit de steun van Europees parlementslid Mia De Vits. Het belangrijkste project wil producten van de biolandbouwers beter bekend te maken. "Officieel zijn er in de zes gemeenten van PajottenlandPlus slechts vijf bioboeren actief. Daarmee opereert de biolandbouw in het Pajottenland nog echt in de marge", zegt De Vits. "Nochtans heeft biolandbouw alles om een economische én ecologische meerwaarde te betekenen voor de regio".

De sp.a'ers denken daarbij onder meer aan uniforme wegwijzers naar de bioboeren, promotiebrochures en een plaatsje voor de bioboeren op de kaarten die de gemeenten verdelen. Aanvullende ideeën zijn een dagje bioshoppen met de plaatselijke seniorenbeweging en de aankoop van een marktkraam. Ook Unizo kan helpen, door voor dat kraam een beginnende zelfstandige in te schakelen of door het assortiment bio-producten uit te breiden bij de buurtwinkels of de melkboeren die aan huis gaan. Het project kan ook worden gekoppeld aan de boodschappenservice, zo luidt het.

Lees ook: geVILT: "Pajottenland zonder landbouw is Bobbejaanland"

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek