"Meer onderlinge handel tussen arme landen nodig"
nieuwsHet rapport over "De toestand van de voeding en de landbouw in de wereld 2005" onderzoekt de verbanden tussen landbouw, handel en armoede en verschijnt slechts enkele dagen voor de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Hongkong van 13 tot 18 december, waar de rijke landen opnieuw verantwoording zullen moeten afleggen over de subsidies die ze aan hun eigen landbouwers geven, waardoor de arme landen benadeeld worden.
"Voor de ontwikkelingslanden komen de grootste voordelen die ze uit de liberalisering van de landbouw kunnen halen, niet voort uit de hervorming van de landbouwsteun aan de OESO-landen, maar uit hun eigen landbouwhervormingen die de handelsbetrekkingen tussen elkaar bevorderen", schrijven de auteurs van het rapport. Zij menen immers dat in het kader van de liberalisering van de handel in landbouwproducten "tussen 70 en 85 procent van de mogelijke voordelen voor de ontwikkelingslanden zullen voortvloeien uit hun eigen landbouwhervormingen".
"Het weghalen van de handelsbelemmeringen in de ontwikkelingslanden zal de Zuid-Zuid handelsbetrekkingen liberaliseren", leggen ze uit, want de export van die landen is "nog steeds hoofdzakelijk gericht op de Europese Unie en de Verenigde Staten". De FAO erkent wel dat de rijke landen door de uitvoersubsidies de handelsbetrekkingen vervalsen. Als de ontwikkelingslanden, die netto-invoerders zijn van voedingsmiddelen, geholpen worden om de rekening van hun import laag te houden, "zenden die subsidies valse signalen uit naar die landen, omdat ze aangezet worden hun eigen landbouw te verwaarlozen", benadrukt het rapport.
Bovendien geeft de FAO toe dat de opening van de markten "de groei zal stimuleren in het voordeel van de armen" en hen de mogelijkheid zal geven hun inkomen te verhogen. Wel verwittigt de landbouworganisatie dat "die winsten niet zeker zijn". Ten slotte benadrukt de studie de noodzaak "om een opvangnet te creëren dat de kwetsbare bevolkingsgroepen beschermt op het ogenblik van de overgang naar een vrijere handel".
Meer informatie: The State of Food and Agriculture 2005
Bron: Belga