header.home link

Meer natuurlijke bestuivers op natuurvriendelijke akkers

6 februari 2023

Akkers die natuurvriendelijker worden gemaakt, trekken meer vlinders aan dan akkers waar geen natuurmaatregelen worden genomen. Dat is de voorlopige conclusie van een Nederlands onderzoek, gevoerd door drie Nederlandse verenigingen. Ook in België wordt ingezet op meer vlinders en biodiversiteit dankzij de Beespoke- en FABulous farmersprojecten.

Lees meer over:

“Hoewel het nog te vroeg is voor harde uitspraken, maken de eerste bevindingen duidelijk dat het voor de vlinderstand gunstig is als boeren hun akkers natuurvriendelijker maken. Dat kan bijvoorbeeld door kruidenrijke graslanden, akkerranden met veel bloemen en het plaatsen van heggen en struikgewas”, aldus LTO Noord, één van de drie initiatiefnemers van het project. “Ik hoor vaak dat er niets meer leeft in de huidige landbouw. Met dit onderzoek laten we zien dat dit anders is en werken we graag mee aan een verbetering van de biodiversiteit." Het doel van het onderzoek is om de ontwikkeling van het aantal vlinders op te volgen bij het nemen van natuurmaatregelen.”

Net als onze zuiderburen heeft Vlaanderen ook enkele projecten lopen die biodiversiteit aanmoedigen. Het Interreg-project FABulous Farmers doet bijvoorbeeld onderzoek naar ‘Functionele AgroBiodiversiteit’. In het kader van dit project nemen verschillende boeren diverse FAB-maatregelen. Deze maatregelen zijn gerichte ingrepen om specifieke delen van de biodiversiteit in en rond de akker te vergroten om zo de bestuiving, de plaag- en ziektebestrijding en de bodem- en waterkwaliteit in de percelen te verbeteren. Zo’n ingrepen kunnen bloemenranden zijn, maar ook  verminderde bodembewerking, gewasrotatie, mengteelten of de inbreng van organisch materiaal. “Op die manier kunnen deze FAB-maatregelen een belangrijk antwoord bieden op de milieu- en klimaatuitdagingen waar de sector vandaag voor staat”, liet Bart Schoukens van Boerennatuur Vlaanderen eerder al weten aan VILT.

Beespoke, een ander Interreg-project waar Vlaanderen aan deelneemt, heeft als doel een adviestool te ontwikkelen die de boer kan helpen om te beslissen welke mix van zaden hij best gebruikt voor zijn gewas en waar hij die best aanbrengt. “We willen de natuurlijke bestuiving in de demogebieden verhogen voor een optimale balans tussen economische en ecologische belangen, met als doel een 10 procent hogere gewasopbrengst”, aldus onderzoeker Ivan Meeus.

In een eerder interview over het Beespoke project vertelde Guy Smagghe, professor aan de vakgroep Plant en Gewas van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen (UGent), over de positieve gevolgen van meer biodiversiteit: “Meer biodiversiteit kan een positief effect hebben op de gewasopbrengst en de kwaliteit van landbouwproducten. Dan denk ik aan onder meer eiwithoudende gewassen, erwten, bonen, koolzaad, appelen, peren, frambozen en aardbeien.”

Uitgelicht
Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bracht afgelopen weekend een werkbezoek aan enkele demovelden in Herzele in het kader van het interreg-project Beespoke, dat o...
5 juli 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek