McDonald's schrapt tomaten na salmonella-uitbraak
nieuwsDe eerste gevallen van salmonellavergiftiging werden gemeld in de staten Texas en New Mexico. In twee maanden hebben meer dan twintig mensen in zestien staten in de VS een salmonellavergiftiging opgelopen door het eten van besmette tomaten. De Amerikaanse overheid raadt consumenten intussen af om tomatensoorten zoals pruimtomaten en romatomaten te eten. Verschillende fastfoodketens, waaronder McDonald's, volgen die raad op en schrappen uit voorzorg de vrucht tijdelijk van hun menukaart.
Ook verschillende supermarktketens, zoals onder meer Wal-Mart, hebben om die reden alle risicoproducten waarin de tomaten zijn verwerkt uit de rekken gehaald. Burger King heeft de maatregel naast zijn vestigingen in de Verenigde Staten ook doorgevoerd in Canada, Puerto Rico en op enkele Caraïbische eilanden. In de staat Californië blijft de tomaat bij het fastfoodrestaurant wel op het menu staan, omdat de ketens ze kopen bij lokale kwekers. Kerstomaten en trostomaten zijn volgens de voedselinspectie wel veilig.
Het is niet duidelijk hoelang de dreiging zal duren. De voedselinspectie, die vorige week al een waarschuwing uitzond in Texas en New Mexico, heeft de bron van de besmetting nog niet kunnen opsporen. Volgens de Californische regioverantwoordelijke van tomatenkwekerijen, Ed Beckman, komen de meeste tomaten in deze tijd van het jaar uit de staat Florida en buurland Mexico. De voedselinspectie zegt dat het echter te vroeg is om te concluderen dat de besmette groenten daar afkomstig van zijn.
De bron van de salmonellavergiftiging is voorlopig moeilijk te achterhalen, omdat de getroffen personen lijden aan een zeldzame vorm van salmonella. Belgische consumenten hoeven zich evenwel geen zorgen te maken. "McDonald's in België voert zijn tomaten in uit Nederland", zegt woordvoerster Kristel Muls van de fastfoodketen. "De Amerikaanse tomaten met salmonellavergiftiging worden in ons land niet geconsumeerd".
Salmonella is een bacterie die in de ingewanden van dieren leeft. Ze wordt overgedragen bij het consumeren van voedsel met besmette uitwerpselen. In de meeste gevallen veroorzaakt een salmonellavergiftiging koorts, diarree en krampen, die 12 tot soms 72 uur kunnen duren. Kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid lopen het meeste risico om ziek te worden. De klachten verdwijnen meestal na vier tot zeven dagen.(KS)
Bron: De Morgen