Max Havelaar verkoopt eerlijke rozen in Carrefour
nieuwsDe teelt van snijbloemen is voor verschillende Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen een welgekomen alternatief voor hun slabakkende landbouw. Kenia mag zich ondertussen de grootste exporteur richting Europese Unie noemen. Elk jaar kopen wij er 60.000 ton bloemen, voornamelijk rozen en anjers. De reden? De prijs. Kenia produceert een stuk goedkoper dan het geval is in onze serres.
Met twaalf uur zon per dag, twee regenseizoenen per jaar en een prima verhouding tussen dag- en nachttemperaturen hebben ze in Afrika een streepje voor. Hun energiekost is zelfs zo laag dat de vliegtuigkosten om de bloemen van het andere eind van de wereld naar hier te brengen makkelijk gecompenseerd worden. Ook de loonkost ligt laag en milieureglementeringen zijn nagenoeg onbestaande. Net dat zorgt ervoor dat niet alles rozengeur en maneschijn is.
Net als in de bananenteelt en op koffieplantages wordt het personeel er vaak uitgebuit en moeten mensen veel te lang en voor te lage lonen werken. Ook qua arbeidsveiligheid en milieuvoorschriften is de situatie vaak penibel. Er worden veel pesticiden en zelfs verboden producten gebruikt. Met alle gevolgen van dien: zo is het ongeveer 100 km grote Naivashameer ten Noordwesten van Nairobi volledig verontreinigd door de pesticiden die de dertig bedrijven in de buurt kwistig gebruiken. Bovendien wordt uit het meer rijkelijk water gepompt voor de irrigatie van de tuinbouwbedrijven. Het waterniveau zakt dan ook zienderogen.
De voorbije jaren werden dan ook flink wat gedragscodes ontwikkeld die orde op zaken moeten stellen. Ook Max Havelaar schaarde zich achter het initiatief en engageert zich om de arbeidsomstandigheden in de grote bloemenkwekerijen te verbeteren. Rozen met het Max Havelaar-label zijn te koop bij Carrefour en Super GB. Er werd bewust gekozen voor grote supermarkten, omdat die 11 procent van de bloemenomzet vertegenwoordigen en in staat zijn om via langlopende contracten rechtstreeks bij de producent te kopen tegen een vaste prijs.
Op elke bloem die apart wordt verkocht is een premie ingecalculeerd van 12 procent bovenop de exportprijs. Voor boeketten bedraagt die 8 procent. Geld dat rechtstreeks ten goede komt aan de arbeiders. Max Havelaar houdt bovendien toezicht op de stroom van goederen en geldmiddelen, zodat eerlijke handel gegarandeerd is. Naar schatting zullen tot 3 miljoen stuks per jaar worden verkocht. Het gaat om rozen in 18 verschillende variëteiten en diverse kleuren.
Max Havelaar-rozen zijn met zorg en met respect voor sociale en ecologische criteria geteeld. De arbeiders ontvangen een rechtvaardig loon, genieten van een verzekering, vakantie en een pensioen terwijl aan de kinderen van de arbeiders onderwijsmogelijkheden worden geboden.
Lees meer over de gevolgen van de opmars van 'Afrikaanse' rozen: geVILT: Eerste burger van het land is een boer
Bron: Het Nieuwsblad