nieuws

"MAP4 bemoeilijkt de afzet van digestaat"

nieuws
Biogas-E vzw waarschuwt voor het beperkende effect van MAP4 op de afzet van digestaat op land. Samen met VCM en de mestverwerkingssector, heeft de organisatie een aantal opmerkingen ingediend bij de Mestbank. Zo wordt gevraagd om digestaat deels te categoriseren onder ‘andere meststoffen’, om extra afzetruimte te creëren.
24 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Biogas-E vzw, het platform voor anaërobe vergisting in Vlaanderen, waarschuwt voor het nadelige effect van MAP4 op de afzet van digestaat op land. Samen met het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) en de mestverwerkingssector, heeft de organisatie een aantal opmerkingen ingediend bij de Mestbank. Zo wordt gevraagd om digestaat deels te categoriseren onder ‘andere meststoffen’, om extra afzetruimte te creëren.

De nieuwe bemestingsnormen voor 2011 zijn streng, ook wat betreft fosfaat. Het gebruik van fosfaatrijke mestsoorten zoals varkensmest, maar ook digestaat, een product van de mestverwerking, wordt hierdoor sterk beperkt. Veehouders die steeds meer mestafzet nodig hebben door de strengere normen, zullen de mestdruk op de beschikbare akkers verhogen. 

Biogas-E vzw verwacht dat ze voornamelijk zullen kiezen voor dierlijke mest in plaats van digestaat. “Dierlijke mest is immers beter gekend onder veehouders en heeft zijn waarde al bewezen. De afzet van digestaat zal door MAP4 met andere woorden bemoeilijkt worden”, luidt de verklaring.

“Nochtans zijn nutriënten in digestaat beter beschikbaar voor de gewassen”, zegt Biogas-E. “Stikstof in digestaat is bijvoorbeeld voor 50 tot 70 procent aanwezig in minerale vorm, waardoor het meteen opneembaar is voor de plant. Ook de beschikbaarheid van fosfor is beter en het probleem van geurontwikkeling stelt zich minder dan bij dierlijke mest.”

De afzetmogelijkheid van compost als ‘andere meststof’ wordt volgens de organisatie wél verbeterd door de nieuwe bemestingsnormen. De fosfaatinhoud van gecertificeerde compost moet bijvoorbeeld slechts voor de helft in rekening worden gebracht omdat dit het organische stofgehalte in de bodem verbetert.

Biogas-E, VCM en de mestverwerkende industrie wijzen erop dat ditzelfde positieve effect ook opgaat voor digestaat. “De organische stof die overblijft na vergisting is immers stabiel en werkt bodemverbeterend.” Daarom pleiten ze voor een gedeeltelijke opname van digestaat in de categorie ‘andere meststoffen’ naast de categorie ‘dierlijke mest’. Hierdoor zou extra afzetruimte ontstaan.

Ten slotte benadrukken ze nog de voordelen van digestaat als alternatief voor synthetische kunstmeststoffen. “Stikstof uit kunstmest is volledig opneembaar voor de plant en spoelt dus niet uit in de winter. Maar de synthese van kunstmest vraagt zoveel energie, dat het gebruik ervan niet duurzaam is. Digestaat of dunne fractie daarentegen bevatten ook een groot deel snel opneembare stikstof (50 tot 70%), maar vormen een goedkoper en duurzamer alternatief.”

Bron: Biogas-E vzw Nieuwsbrief

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek