nieuws

Maniok oplossing voor voedsel- en energiecrisis?

nieuws
Maniok kan een oplossing zijn voor de dreigende voedsel- en energieproblematiek in ontwikkelingslanden. Dat was de conclusie van de vijf dagen durende Global Cassava Partnership Conference in Gent. "Maniok is het op drie na belangrijkste gewas ter wereld en wordt vooral in de ontwikkelingslanden geteeld. De helft van de productie komt uit Afrika", aldus Claude Fauquet, directeur van het International Laboratory for Tropical Agricultural Biotechnology.
26 juli 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Maniok kan een oplossing zijn voor de dreigende voedsel- en energieproblematiek in ontwikkelingslanden. Dat was de conclusie van de vijf dagen durende Global Cassava Partnership Conference in Gent. "Maniok is het op drie na belangrijkste gewas ter wereld en wordt vooral in de ontwikkelingslanden geteeld. De helft van de productie komt uit Afrika", aldus Claude Fauquet, directeur van het International Laboratory for Tropical Agricultural Biotechnology.

Momenteel is de gemiddelde opbrengst amper 20 procent van wat ze onder optimale omstandigheden zou kunnen zijn. Wetenschappers en industriëlen uit verschillende landen kwamen daarom van 21 tot 25 juli in het ICC in Gent samen om over de toekomst en de mogelijkheden van het gewas na te denken op de driejaarlijkse conferentie Global Cassava Partnership.

Wetenschappers riepen tijdens de afsluitende bijeenkomst van de conferentie op om meer te investeren in de ontwikkeling van maniokproductie en industriële toepassingen ervan. Want maniok kan ook voor biodiesel zorgen, al moet voedselvoorziening op de eerste plaats komen, benadrukten de aanwezigen. Om de productie te verhogen, moet onder andere geïnvesteerd worden in het opleiden van lokale boeren en moeten die toegang krijgen tot technische hulpmiddelen, moet de markttoegang vergroot worden, en moet het wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd worden.

Daarbij wordt ook gedacht aan genetische modificatie van het gewas, zodat de opbrengst kan worden verhoogd, of bijvoorbeeld vitamines en eiwitten kunnen worden toegevoegd. Gastheer van de driejaarlijkse conferentie was overigens baron Marc Van Montagu en zijn Institute of Plant Biotechnology for Developing Countries, een afdeling van de Universiteit Gent. De Global Cassava Partnership is een onderdeel van de voedsel- en landbouworgaisatie van de Verenigde Naties (FAO).(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek