Maniok oplossing voor voedsel- en energiecrisis?
nieuwsMomenteel is de gemiddelde opbrengst amper 20 procent van wat ze onder optimale omstandigheden zou kunnen zijn. Wetenschappers en industriëlen uit verschillende landen kwamen daarom van 21 tot 25 juli in het ICC in Gent samen om over de toekomst en de mogelijkheden van het gewas na te denken op de driejaarlijkse conferentie Global Cassava Partnership.
Wetenschappers riepen tijdens de afsluitende bijeenkomst van de conferentie op om meer te investeren in de ontwikkeling van maniokproductie en industriële toepassingen ervan. Want maniok kan ook voor biodiesel zorgen, al moet voedselvoorziening op de eerste plaats komen, benadrukten de aanwezigen. Om de productie te verhogen, moet onder andere geïnvesteerd worden in het opleiden van lokale boeren en moeten die toegang krijgen tot technische hulpmiddelen, moet de markttoegang vergroot worden, en moet het wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd worden.
Daarbij wordt ook gedacht aan genetische modificatie van het gewas, zodat de opbrengst kan worden verhoogd, of bijvoorbeeld vitamines en eiwitten kunnen worden toegevoegd. Gastheer van de driejaarlijkse conferentie was overigens baron Marc Van Montagu en zijn Institute of Plant Biotechnology for Developing Countries, een afdeling van de Universiteit Gent. De Global Cassava Partnership is een onderdeel van de voedsel- en landbouworgaisatie van de Verenigde Naties (FAO).(KS)
Bron: Belga