nieuws

Maaltijdsalades gevoelig voor listeriabesmetting

nieuws
De populaire maaltijdsalades met stukjes vis, vlees of kaas en salades voor op de boterham zijn zeer gevoelig voor een besmetting met listeria. Ook kant-en-klaarworstjes, zachte kazen en vleeswaren vormen een risico. Dat stelt Stijn van der Veen, die volgende maand aan de Wageningen Universiteit promoveert op basis van een onderzoek naar methodes om de levensbedreigende bacterie Listeria monocytogenes onschadelijk te maken.
1 december 2008  â€“ Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
De populaire maaltijdsalades met stukjes vis, vlees of kaas en salades voor op de boterham zijn zeer gevoelig voor een besmetting met listeria. Ook kant-en-klaarworstjes, zachte kazen en vleeswaren vormen een risico. Dat stelt Stijn van der Veen, die volgende maand aan de Wageningen Universiteit promoveert op basis van een onderzoek naar methodes om de levensbedreigende bacterie Listeria monocytogenes onschadelijk te maken.

De listeriabacterie, ook wel bekend als koelkastbesmetting, heeft in 2006 in Nederland nog ruim zestig mensen ziek gemaakt, van wie een derde overleed. Afgelopen zomer overleden nog twintig Canadezen na het eten van besmette vleeswaren. Er gelden Europese regels om een besmetting met listeria in voedsel te voorkomen. Volgens van der Veen zijn die regels trouwens toereikend.

De bacterie overleeft pasteurisatie of opslag in zout en zuur niet. Het grootste probleem is besmetting die optreedt na de voorgeschreven conservering, dus onderweg van de fabriek naar de consument. Listeria overleeft immers koelkasttemperaturen. Consumenten moeten dus goed opletten dat ze producten op de juiste wijze bewaren. Ook de houdbaarheidsdatum is belangrijk.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek