Lommel overweegt bestrijding jacobskruiskruid
nieuws"De plant bevat zeven verschillende alkaloïden die de lever aantasten", waarschuwt Brans. "De bloemen zijn dubbel zo giftig als de bladeren. Het is dan ook gevaarlijk de bloemen en planten zonder handschoenen aan te raken". Sinds 1998 rukt de plant van Noord-Nederland op naar het zuiden. Vooral op wegbermen en in natuurgebieden komt ze voor om zich van daaruit ook uit te zaaien naar perceelranden van weilanden.
Karel Brans merkte op dat ook in Lommel de verspreiding van de gevaarlijke plant zienderogen toeneemt. "Langs de wegen zie je het onkruid meer en meer staan", stelt hij vast. "De bloem is herkenbaar aan een gekarteld blad met gele bloempjes. De grootte van het kruid varieert van dertig tot negentig centimeter. Hoe schraler de grond, hoe meer jacobskruid".
"Grasetend vee kan de schadelijke plant wel herkennen", stelt Brans gerust, "maar in tijden van droogte gaan de dieren het wel eten. Het grootste gevaar schuilt dan ook in hooi- en kuilvoer". In Engeland stierven enkele jaren gelden 6.500 paarden door het eten van dit kruid. In verschillende landen is er een verplichting om het jacobskruid te bestrijden.
De provincie Friesland bijvoorbeeld heeft vorig jaar alle planten uit de bermen verwijderd. Karel Brans vraagt het stadsbestuur overleg te plegen met de milieu- en groendiensten van de stad om zo vlug mogelijk maatregelen te treffen.
Meer informatie: Jacobskruiskruid
Bron: Het Nieuwsblad