"Limburgse boeren verliezen 40% van landbouwgrond"
nieuwsDe traktoren stelden zich op langs het Scholtisplein en het gemeentehuis van Neeroeteren. Zo bleef de weg vrij voor passerende automobilisten. Enkele auto's van schepenen werden beplakt met pamfletten. Behalve enkele bommetjes die knalden, verliep de betoging rustig. Rond 20.45 uur werd een delegatie door het schepencollege ontvangen. Ook landbouwers uit andere gemeenten waren aanwezig om hun collega's uit Maaseik te steunen.
Raf Steegmans: "De gemeente doet veel grond die in het gewestplan én in het Structuurplan Limburg voor de landbouw is bestemd, af als een gebied waarin de landbouw ondergeschikt is aan de natuur. Ze spreken van rasterlandbouw, een term die ze in Maaseik hebben uitgevonden. Zo verandert er in het totaal 1.600 hectare grond die ingekleurd is voor de landbouw van bestemming. In dat gebied heb je negen grote landbouwbedrijven, die liggen meteen zonevreemd. De gemeente heeft trouwens de bevoegheid niet om die gebieden van bestemming te veranderen. Zeker niet als die grond in het Structuurplan Limburg wordt bestempeld als groot aaneengesloten landbouwgebied van provinciaal belang. Bovendien ligt in die zone ook het Klauwenhof, daar hebben ze indertijd ook natuurgebied van proberen te maken, maar de eigenaar heeft daarvoor al zijn gelijk gehaald bij de Raad van State. De gemeente kan die bestemmingen niet zelf wijzigen, ze gaat gewoon haar boekje te buiten".
"Ik begrijp de bezorgdheid van de boeren", reageert burgemeester Jan Cremers (CD&V), die de actievoerders gisteren heeft ontvangen. "Wij hebben aan zowel de provincie als aan de Vlaamse overheid meer informatie gevraagd over dat landbouwgebied. Een duidelijk antwoord hebben we niet gekregen. De provincie verwijst gewoon naar het structuurplan, maar dat plan is te vlak om de landbouwgrond precies te kunnen afbakenen. Daarom hebben we aan de boeren gevraagd om ons hun eigen kaarten te tonen. Als daaruit blijkt dat het echt om landbouwgrond gaat, willen we dat bekijken. Het gaat trouwens nog maar over een ontwerp van structuurplan. De hoorzittingen moeten nog volgen".
"Dat weten we", zegt Raf Steegmans. "Maar we weten uit ervaring dat eens zo'n ontwerp is goedgekeurd door de gemeenteraad, er niet veel meer aan verandert".
Bron: Het Belang van Limburg