Limburg loopt 1,7 miljoen aan schadevergoedingen mis

Limburgse gemeenten dienden voor ruim 6 miljoen euro aan schadeclaims in bij het Vlaams Rampenfonds na de overstromingen van juli vorig jaar. Maar 1,7 miljoen daarvan komt volgens de criteria van het fonds niet in aanmerking, schrijft Het Belang van Limburg.

29 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 29 maart 2022 11:43
Lees meer over:

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister Zuhal Demir (N-VA) en minister-president Jan Jambon (N-VA) blijkt dat Limburgse gemeenten 165 schademeldingen indienden bij het Vlaams Rampenfonds vanwege de extreme regen en overstromingen van juli 2021. Het gaat om een totaalbedrag van 6.029.221,50 euro. 

Sint-Truiden is koploper, met een claim van 1.799.393 euro waarvan 300.000 euro schade aan het patrimonium. Gingelom, Heers, Hasselt en Alken maken de top vijf vol met schadeclaims van 340.000 tot 891.000 euro. 

In de top tien van gemeenten met het hoogst aangegeven schadebedrag zijn er echter vier (Alken, Borgloon, Heers en Herk-de-Stad) die niet in aanmerking komen voor een uitkering door het Vlaams Rampenfonds, terwijl twee gemeenten (Leopoldsburg en Voeren) erkend zijn die geen schadeclaim indienden.

Verwarring over verschillende adviezen

Het Rampenfonds krijgt advies van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over het waterpeil en de debietmetingen van de onbevaarbare waterlopen, het KMI over hevige regenval en het Waterkundig Labo over de waterstand in bevaarbare waterlopen.

“Er zijn veel verschillen tussen de adviezen van de VMM en het KMI. Zo gaf het KMI voor Alken, Herstappe, Kortessem, Heers, Wellen en Borgloon wel een positief advies voor regenval, maar kwam er geen erkenning”, zegt Grosemans aan Het Belang van Limburg. “De VMM gaf dan weer een positief advies voor Lommel en Hechtel-Eksel, maar ook daar volgde geen erkenning uit. Beide instanties gebruiken ook verschillende sets neerslagradars.”

"Zodra één van de drie instanties vaststelt dat de norm die in het Koninklijk Besluit is opgenomen wordt overschreden in een gemeente, erkent het Vlaams Rampenfonds de schade automatisch", vertelt Kaatje Molenberghs van het Vlaams Rampenfonds. "Er is verwarring ontstaan doordat het KMI en de VMM zich niet altijd hebben gehouden aan de vastgelegde periode tussen 14 en 17 juli. Het KMI geeft bovendien ook adviezen voor hevige regenval voor de tijdspanne van 48 en 72 uur, maar het Vlaams Rampenfonds hanteert enkel de twee criteria die in het KB voorzien zijn: voor de periode van één uur en 24 uur."

Molenbergs benadrukt dat er stappen ondernomen worden om de adviezen in de toekomst eenduidiger en duidelijker te maken. Hiervoor worden samenwerkingsovereenkomsten voorbereid tussen het Rampenfonds, de VMM, het KMI en het Waterkundig Labo.

Bron: Het Belang van Limburg / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek