Lievelingsgerecht van Hitler zorgt voor rel
nieuwsFrançois De Coster van de vereniging van Belgische politieke gevangenen reageert verbolgen. "Er leven nog altijd mensen die in de kampen hebben gezeten of een dierbare hebben verloren door de barbarij van de nazi's. Wat Canvas doet, is grof en smakeloos. In Breendonk kregen gevangenen drie koppen eikelkoffie en een snee brood per dag. Dat is wat anders dan forel.
Ook de hoofdredacteur van Joods Actueel, Michaël Freilich vindt de keuze van Meus onverstandig, maar houdt het erop dat de kok handelt uit naïviteit. "Meus ziet blijkbaar niet in dat dit emotioneel en historisch een beladen onderwerp is voor de overlevenden van de Holocaust". Volgens Freilich worden figuren als Hitler steeds vaker gebanaliseerd. "Hij wordt voorgesteld als een gewone man des volks die nadien door het lint is gegaan. Dat beeld klopt niet."
Jeroen Meus verblijft in Nashville en zegt niets te weten van de heisa. "Wie beweert dat ik een monster als Hitler verheerlijk, vergist zich. Mijn grootouders waren verzetsstrijders. Ik weet wat er allemaal gebeurd is. Maar ik wil weten hoe een moordenaar als Hitler zich gedroeg aan tafel. Wat vond hij lekker, en had de man die zoveel moorden op zijn geweten heeft ook culinaire voorkeuren? Van zijn daden nemen ik afstand.
De VRT ten slotte reageert in een mededeling: "We beseffen dat de culinaire achtergrond van een dictator heel wat trivialer is dan de thema's die meestal aan bod komen op Canvas. Toch vinden wij dat dit onderwerp ons inzicht in de persoon van Hitler kan vergroten. Canvas betreurt het als kijkers aanstoot zouden nemen aan de uitzending. "Dat is precies het tegenovergestelde van wat het programma beoogt.(GL)
Bron: Het Belang van Limburg