nieuws

Lievelingsgerecht van Hitler zorgt voor rel

nieuws
Televisiekok Jeroen Meus heeft de woede van oud-gedeporteerden en Joden over zich afgeroepen door voor zijn Canvas-programma 'Plat Préféré' de lievelingskost van Adolf Hitler te bereiden. In het bewuste programma gaat Jeroen Meus op zoek naar culinaire verhalen uit het leven van beroemde en beruchte personen uit de geschiedenis. Onder meer Jacques Brel en Salvador Dali passeerden al de revue. Volgende week staat de 'forel met botersaus' van Adolf Hitler op het menu.
24 oktober 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Televisiekok Jeroen Meus heeft de woede van oud-gedeporteerden en Joden over zich afgeroepen door voor zijn Canvas-programma 'Plat Préféré' de lievelingskost van Adolf Hitler te bereiden. In het bewuste programma gaat Jeroen Meus op zoek naar culinaire verhalen uit het leven van beroemde en beruchte personen uit de geschiedenis. Onder meer Jacques Brel en Salvador Dali passeerden al de revue. Volgende week staat de 'forel met botersaus' van Adolf Hitler op het menu.

François De Coster van de vereniging van Belgische politieke gevangenen reageert verbolgen. "Er leven nog altijd mensen die in de kampen hebben gezeten of een dierbare hebben verloren door de barbarij van de nazi's. Wat Canvas doet, is grof en smakeloos. In Breendonk kregen gevangenen drie koppen eikelkoffie en een snee brood per dag. Dat is wat anders dan forel”.

Ook de hoofdredacteur van Joods Actueel, Michaël Freilich vindt de keuze van Meus onverstandig, maar houdt het erop dat de kok handelt uit naïviteit. "Meus ziet blijkbaar niet in dat dit emotioneel en historisch een beladen onderwerp is voor de overlevenden van de Holocaust". Volgens Freilich worden figuren als Hitler steeds vaker gebanaliseerd. "Hij wordt voorgesteld als een gewone man des volks die nadien door het lint is gegaan. Dat beeld klopt niet."

Jeroen Meus verblijft in Nashville en zegt niets te weten van de heisa. "Wie beweert dat ik een monster als Hitler verheerlijk, vergist zich. Mijn grootouders waren verzetsstrijders. Ik weet wat er allemaal gebeurd is. Maar ik wil weten hoe een moordenaar als Hitler zich gedroeg aan tafel. Wat vond hij lekker, en had de man die zoveel moorden op zijn geweten heeft ook culinaire voorkeuren? Van zijn daden nemen ik afstand”.

De VRT ten slotte reageert in een mededeling: "We beseffen dat de culinaire achtergrond van een dictator heel wat trivialer is dan de thema's die meestal aan bod komen op Canvas. Toch vinden wij dat dit onderwerp ons inzicht in de persoon van Hitler kan vergroten”. Canvas betreurt het als kijkers aanstoot zouden nemen aan de uitzending. "Dat is precies het tegenovergestelde van wat het programma beoogt”.(GL)

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek