Leraars frauderen met schoolmelk
nieuwsDe voorbije 30 jaar werd in Europa meer dan 3,1 miljard euro aan landbouwgeld onterecht uitgekeerd. Italië is goed voor meer dan de helft van de fraude. Vlaanderen telt 117 dossiers, samen zo'n 2.211.820 euro. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Jos De Meyer (CD&V) aan minister van Landbouw Yves Leterme.
Opvallend is de sector schoolmelk. Vlaanderen moest daarvoor 217.111 euro aan subsidies terugbetalen. Meest frequente overtreding? De juf durfde ook wel eens van de melk te snoepen. En dat kan niet, want gesubsidieerde melk is er enkel voor de leerlingen. Een tweede overtreding gold de prijs: sommige scholen vroegen aan de ouders meer geld voor de melk dan Europees bepaald. In een op de vijf dossiers verkochten de scholen gesubsidieerde producten door aan leerlingen en leraren.
De sector met het grootste aantal misbruiken was de Vlaamse akkerbouw. Meerdere producenten verbouwden op hetzelfde perceel, of teelden andere gewassen dan op hun papieren vermeld stond. In de dierlijke sector werden de subsidies vooral teruggevorderd omdat het vlees hormonen bevatte. Bij de extra heffing op melk ging de Vlaamse boer het meest over de schreef door zijn leveringen te registreren op het quotum van een andere producent.
De cijfers van de andere lidstaten zijn nog niet bekend. Wel is geweten dat de Vlaming snel zijn schuld inlost. Tot nog toe werd in Vlaanderen 69 procent van de boetes geïnd. Op Europees niveau is dat maar tien procent.
Bron: Gazet van Antwerpen