Laurierkweker schenkt Britse tuin nieuwe variëteiten

De Wingense laurierkwekers Geert Devriese en Ingrid Luyssen zijn net terug van het Britse Chichester. Daar kregen hun twee nieuwe variëteiten een plaats in de Romeinse tuin van de plaatselijke 'High School for Boys'. "Niet onbelangrijk, want het grootste deel van mijn teelt gaat naar het buitenland, waaronder Engeland", zegt Devriese in Het Nieuwsblad.
27 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Wingense laurierkwekers Geert Devriese en Ingrid Luyssen zijn net terug van het Britse Chichester. Daar kregen hun twee nieuwe variëteiten een plaats in de Romeinse tuin van de plaatselijke 'High School for Boys'. "Niet onbelangrijk, want het grootste deel van mijn teelt gaat naar het buitenland, waaronder Engeland", zegt Devriese hierover in Het Nieuwsblad.

"Door de export van mijn planten kwam ik met Mandy Burgess in contact", zegt de Wingense laurierkweker Geert Devries. "Zij is verantwoordelijk voor de aanleg van een Romeinse en nationaal erkende lauriertuin in die High School in Chichester. Ze was op zoek naar laurierplanten en op mijn uitnodiging heeft ze ons bedrijf Sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen toen bezocht".

"Ze was zo enthousiast dat ik haar meteen ook een aantal van onze twee nieuwe lauriervariëteiten ter beschikking gesteld heb. De Popeye is een heel compacte plant met donkergroen blad en de Chichester  heeft smalle witgroene bladeren. Voor mij is het belangrijk daar aanwezig te zijn want de nieuwe tuin zal internationaal belangstelling oogsten".

De teelt, die zich hoofdzakelijk in West-Vlaanderen situeert, is echter geen sinecure. "Het duurt nagenoeg tien jaar eer je de laurierplant kan commercialiseren", bevestigt Devriese. "De plant groeit vrij traag en vraagt een regelmatige knip- en snoeibeurt om de gewenste piramide of bolvorm te bekomen. Bovendien moet je de potten van oktober tot april naar de serres verhuizen zodat de plant geen wind- of vorstschade oploopt".

 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek