“Latere” bloesems mooi op tijd

In vergelijking met de voorbije jaren zullen de bloesems in Haspengouw dit jaar een dikke week later in bloei staan. Dat is vooral te wijten aan de uitzonderlijke vroege lentes van de afgelopen jaren. "Ze zijn eigenlijk normaal op tijd", aldus gedeputeerde Inge Moors (cd&v). "Maar uit de weersmetingen die gebeurden de afgelopen 30 jaar blijkt dat het nu de tijd is wanneer we die kunnen verwachten."

6 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 april 2023 10:27
Lees meer over:
bloesemlentefruitboom-1250

Door het mooie weer van de afgelopen dagen wordt er een sprong vooruit gemaakt en worden de eerste bloesems van de Conferencepeer geschat rond 9 april, met volledige bloei rond 17 april. Voor de appelbloesems zal dat, afhankelijk van de soort, tussen 10 april (Boskoop, Kanzi) en 20 april (Jonagold) zijn. Ook de kersenbloesems worden dan verwacht.

Dat de bloesems dit jaar op tijd zijn zorgt er ook voor dat de fruittelers dit jaar heel wat kosten uitsparen om die bloesems tegen vorst te beschermen. Waar vorig jaar verschillende keren de straalmotoren en vuurpotten moesten worden bovengehaald om die vroege bloesems te beschermen tegen vorstschade, is dat dit jaar op enkele uitzonderingen na niet gebeurd.

Minder appels, meer peren

De voorbije maanden hebben de Haspengouwse fruittelers ook opnieuw heel wat appelbomen gerooid en vervangen door andere teelten en vruchten. Daarbij blijft het aandeel van de Conferencepeer toenemen. Dat heeft vooral te maken met de in elkaar gezakte prijs na het sluiten van de Russische markt en de toegenomen appelteelt en concurrentie vanuit Polen. Meer dan de helft van het Vlaamse fruitareaal ligt in Limburg en in dat Vlaamse areaal zakt het aandeel van appels tot 54 procent (-8%). Daarmee komt de appelteelt op ongeveer dezelfde hoogte als die van peren (52% of 10.300 ha in België).

Druiven in de lift

Naast de 'traditionele' teelt van appels, peren en kersen, maakt ook de druiventeelt een enorme sprong in Limburg. Het wijnbouwareaal is intussen gestegen tot 800 hectare druiven in productie. Er werd de jongste jaren heel wat stukken bij aangeplant. Met de jonge aanplanten erbij, zit Limburg rond de 1.000 hectare. Limburg is qua wijnproductie daarmee veruit de grootste provincie in Vlaanderen met 600.000 liter van de 3 miljoen liter wijn die vorig jaar in België geproduceerd werd. Enkel de provincie Henegouwen doet het nog beter.

Hoge appelproductie dit jaar, maar 15 procent niet geoogst
Uitgelicht
De appelproductie is dit jaar 9 procent hoger uitgevallen dan aanvankelijk voorspeld in de zomer. Maar dat wil niet zeggen dat er ook meer appels geoogst zijn. Het Verbond van...
23 november 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek