Landbouwvoertuigen vallen onder machinerichtlijn
nieuwsEuroparlementslid Mia De Vits (sp.a) bracht vrijdag een bezoek aan het bedrijf Cartomills in Groot-Bijgaarden, dat karton vervaardigt en verwerkt. Bij die gelegenheid gaf ze uitleg bij de technische vereisten die in de Europese richtlijn zijn opgenomen. Nieuw is dat tractoren en landbouwvoertuigen nu ook onder de machinerichtlijn vallen. De veiligheid van tractoren op de weg was al vastgelegd op Europees niveau. Daar komen nu maatregelen bij voor werk op het landbouwbedrijf.
Als een machine in een van de EU-landen van de markt gehaald wordt, kan de Europese Commissie eisen dat ook de andere lidstaten maatregelen nemen. Dat zet de deur open voor een Europese zwarte lijst met gevaarlijke machines. De CE-markering wordt de strengste Europese veiligheidsnorm. De verschillende lidstaten mogen geen bijkomende vereisten vragen, wat nu wel nog het geval is.
Een derde, al bestaande vereiste is dat bedrijven voor hun gevaarlijke machines een gedetailleerd dossier moeten hebben waarin ze bewijzen dat de machines aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. Nieuw is wel dat nationale inspectiediensten nu ook op de werkvloer onaangekondigde controles mogen uitvoeren op de gevaarlijke machines. "Vooral hier is nog veel werk aan de winkel", zegt Mia De Vits. "De overheid moet de technische inspectiediensten versterken. Er zijn vandaag de dag te weinig technische controles bij gebrek aan voldoende geschoold personeel", aldus de politica.
De Vits legt de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de FOD Economie, die de markttoegang van machines moet controleren, maar ook bij de FOD Werk, die de veiligheid van machines op de werkvloer nagaat. Vandaag zijn in ons land slechts 72 full-time technische inspecteurs actief om 200.000 bedrijven te controleren. "Europa biedt ons een regelgevend kader om werknemers op een veilige manier met machines te laten werken. Het is aan de Belgische spelers om deze kans met beide handen aan te grijpen en van deze papieren tijger een gedegen werkinstrument te maken", aldus nog Mia De Vits.
Wereldwijd sterven jaarlijks 2,2 miljoen mensen door hun werk, wat neerkomt op 6.000 doden per dag. In België gebeurden vorig jaar 327.000 arbeidsongevallen, waarvan 206 dodelijke. Dat is meer dan het Europese gemiddelde. Uit verschillende studies blijkt dat mannen, oudere werknemers en nachtwerkers het meeste risico lopen op een arbeidsongeval.
Bron: Belga