Landbouwtoerisme met recreatieve verblijfsunits biedt neveninkomsten

Begin februari vond de opening plaats van vier slow cabins aan de rand van een landbouwperceel in Sint-Truiden. De verplaatsbare, recreatieve verblijfunits zijn vernoemd naar het gelijknamige Belgische bedrijf dat een paar jaar geleden deze vorm van plattelandstoerisme lanceerde en inmiddels een twintigtal eenheden over Vlaanderen heeft uitstaan. De units kunnen voor enkele nachten gehuurd worden en moeten de stedeling rust bieden. Daarnaast verschaffen ze de boer een extra inkomen. “Bovendien draagt dit onthaastingsconcept bij aan het verkleinen van de kloof tussen landbouw en de burger en kan het de korteketenverkoop van een impuls voorziet.”

17 februari 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 juni 2023 10:23
Slow cabins

“Eén worden met de Haspengouwse natuur te midden van de fruitplantages of landbouwvelden. Even er tussenuit, weg van alle drukte en routine, zonder keuzestress, complexiteit en lange reistijden.” Met deze ronkende woorden kondigt de gemeente Sint-Truiden de opening van vier slow cabins aan. De verplaatsbare eco-verblijfsunits van 31 vierkante meter staan aan de zoom van een bos aan een landbouwperceel. Door hun zwarte kleur gaan ze subtiel op in de omgeving.

Zonnepanelen, batterijen, waterzuiveringsstation, een waterreservoir met regenwater en een droogtoilet zorgen ervoor dat de woning zelfvoorzienend is. Hierdoor is de impact op het milieu en de omgeving volgens Xavier Leclair bijna nul. Bovendien staan de units volgens hem op gemankeerde landbouwgronden of buffers tussen natuur en landbouwgrond waar landbouwactiviteiten sowieso al beperkt zijn.

Leclair is de grondlegger van Slow Cabins, eco cabins die tijdelijk op het Vlaamse platteland herrijzen. “Het is een ideale manier voor de gehaaste stedeling om tot rust komen, te detoxen en te genieten van de natuur”, vertelt de ondernemer die ook in het buiteland aan de weg timmert. In België heeft hij twintig cabines en Ierland staan er vijf. Binnen enkele jaren hoopt hij door te groeien naar vijftig cabines.

Kvikvina, de Liedekerke, Vautmans en Leclair

Europarlementarier maakte zich hard voor komst

De komst van slow cabins naar het Haspengouwse Sint-Truiden heeft de gemeente te danken aan Hilde Vautmans, Europarlementariër en plaatselijk schepen van Citymarketing en Landbouw & Fruitteelt namens Open Vld. “Ik heb Xavier Leclair opgebeld met de vraag of hij niet naar Sint-Truiden wilde komen en heb mij er persoonlijk voor hard gemaakt dat het project rond kwam”, vertelt Vautmans die vrijdag de opening van de slow cabins begeleidde. De vergunning kadert in landbouwverbreding.

Behalve een positieve impact op de onthaastende bezoeker, ziet Vautmans nog tal van voordelen. “Het is een win-winsituatie voor iedereen stelt ze. De boer verdient er wat aan, de bezoekers komen tot rust en krijgen meer feeling met landbouw. Hierdoor verkleint de kloof tussen burger en boer. Daarnaast geeft het concept ook een boost aan lokaal toerisme en de korte ketenverkoop omdat bezoekers plaatselijke producten aangereikt kan worden.”

Slow Cabins lokale producten
Gabrielle de Liedekerke

De voordelen voor de landbouwer worden beaamd door Gabrielle de Liedekerke, de boerin die het contract afsloot met Slow Cabins voor vier jaar. “Wij hebben 175 hectare land waar we akkerbouw op bedrijven. De inkomsten uit de landbouw komen steeds meer onder druk en door strengere wetgeving (GLB en MAP7) wordt het er allemaal niet makkelijker op. Wij waren al een tijdje op zoek naar alternatieve verdienmodellen en dit sloot zeer goed bij ons aan”, vertelt de landbouwster die tevens gravin is en op loopafstand een kasteel bewoont met haar man en vier dochters.

De landbouwers/kasteelbewoners ontvangen tussen 200 en 300 euro per cabine, per maand. “En dat betreft de kale huurprijs”, vertelt Xavier Leclair. “De grondeigenaar kan ook nog besluiten bijvoorbeeld het ontbijt te verzorgen. Gabrielle de Liedekerke heeft hier bijvoorbeeld voor gekozen.”

Volgens Patrick Pasgang, korteketenspecialist bij Boerenbond, betekent het vakantieconcept een goede aanvulling op een korte ketenactiviteit. Ook hij ziet mogelijkheden voor bedrijfsverbreding in toerisme nu de landbouw steeds verder onder druk staat. Een moeilijkheid is wel de vergunningskwestie, vertelt hij. “Als je al een vergunning krijgt voor een toeristische activiteit op landbouwgrond is dat vaak maar voor vier maanden in het jaar. Een langlopende vergunning ligt veel moeilijker."

Hilde Vautmans

Voor- en tegenstanders

Als het aan Hilde Vautmans ligt wordt deze procedure vergemakkelijkt zodat concepten als Slow Cabins makkelijker uitgerold kunnen worden in Vlaanderen. Xavier Leclair zegt hierover met de politiek en ook de boerenorganisatie aan tafel te willen gaan zitten. Slow Cabins biedt geïnteresseerde boeren ook de mogelijkheid te investeren in het concept. “Zodanig kunnen we ons concept nog sneller uitrollen over Vlaanderen, Nederland en Ierland”, zegt hij.

Toch is niet iedereen ingenomen met het concept. Zo staat Natuurpunt bijvoorbeeld uiterst kritisch tegenover deze vorm van plattelandstoerisme. “Het plaatsen van recreatieve units in agrarische en groengebieden kan bezwaarlijk worden bestempeld als een bijdrage aan natuurinclusieve landbouw. Integendeel, recreatieve units horen niet thuis in deze bestemming, tasten de open ruimte verder aan, en leiden tot verstoring”, aldus Frederik Mollen van Natuurpunt.

S_DSC01665
S-DSC01598

Volgens Vautmans is deze kritiek onterecht en wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. “Na de periode van vijf jaar trekt Slow Cabins weg volgens het Leave no trace-principe, waar er dus enkel ongerepte en meer biodiverse natuur achterblijft.” Daarmee doelt zij op het feit de organisatie van Slow Cabins tijdens het verblijf ingrepen in het landschap aanmoedigt die de biodiversiteit verrijkt, zoals het aanleggen van heggen of bloemrijke zones.

Geïnteresseerden kunnen een slow cabin boeken vanaf €195 per nacht.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek