Landbouwschepen steunt inkleuring motorcrossterrein
nieuwsMelkveehouder Staf Verreydt begrijpt het niet. "Dit is een open landschap, een echt stiltegebied. Daar gaan ze nu 260 dagen per jaar crossen. En het schepencollege vindt dat allemaal goed". Verreydt, wiens weilanden vlak tegenover het Rooiveld liggen, vreest voor de kwaliteit van zijn melk. "De melknormen zijn erg streng. Mijn tachtig koeien eten nu goed gras. Maar wat gaat dat straks worden met al die uitlaatgassen en het stof van de omloop?"
Jarenlang is er op het Rooiveld illegaal gecrost, maar het gemeentebestuur voerde een gedoogbeleid. Zelfs ondanks waarschuwingen van gouverneur Paulus leverde het schepencollege toch nog de nodige milieuvergunningen af voor crosswedstrijden. De omwonenden vonden dat ook niet erg. "Zolang het beperkt bleef tot een of twee weekends per jaar", zegt buurtbewoonster Ilse Aerts.
Die soepele houding dreigt hen nu zuur op te breken en van een gedoogbeleid is geen sprake meer. Een week geleden werd prompt de politie gebeld toen een heel peloton 4x4's voor de zoveelste maal illegaal rondjes kwamen rijden. Sindsdien is ook de kantine bij de omloop dicht. "Hier is veel geld mee gemoeid", zegt Walter Verreydt, de varkenshouder die op de lijst van de onteigeningen staat.
"Schepen van Landbouw Roger Vrindts is hier flink op stap geweest om voor het Rooiveld gronden te verwerven. Zelfs gedeputeerde Koen Helsen is mij komen vragen om te verkopen. Maar ik heb die grond nodig om maïs voor mijn varkens te telen en om mijn mest kwijt te raken. Een terrein elders interesseert me niet", klinkt het. Volgens Ilse Aerts is het simpel. "De boodschap hier in Westerlo is: doe maar. Als je de juiste vrienden kent, dan kan alles. Ik voer actie voor mijn kinderen. Opdat die binnen tien jaar geen oordopjes moeten gebruiken als ze aan het studeren zijn".(KS)
Bron: Gazet van Antwerpen