"Landbouwoogst dreigt tegen 2050 tekort te schieten"

Onderzoekers van de universiteit van Illinois stellen dat de landbouwproductie in de toekomst kleiner zal uitvallen dan tot voor kort werd aangenomen. Landbouwgewassen zullen profiteren van de stijgende CO2-emissie, maar onvoldoende om aan de groeiende voedselvraag te voldoen. Ook de huidige landbouwtechnieken hebben hun plafond bereikt.
25 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Uit een studie van de universiteit van Illinois blijkt dat de landbouwproductie in de toekomst kleiner zal uitvallen dan tot voor kort werd aangenomen. Landbouwgewassen zullen profiteren van de stijgende CO2-emissie, maar onvoldoende om aan de groeiende voedselvraag te voldoen. De onderzoekers pleiten voor de ontwikkeling van nieuwe landbouwtechnieken omdat de huidige technologie zijn plafond heeft bereikt.

Om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden zal de graanproductie tegen 2050 moeten verdubbelen, maar dat is volgens onderzoekers van de universiteit van Illinois met de huidige landbouwtechnieken niet haalbaar. “De laatste 50 jaar heeft de landbouwsector technieken ontwikkeld die het rendement enorm hebben opgedreven, maar ondertussen hebben ze hun plafond bereikt”, vertelt hoogleraar Don Ort.

De onderzoeksresultaten sluiten aan bij de veronderstelling van het VN-klimaatpanel dat de oogsten zullen groeien door de stijgende CO2-uitstoot, omwille van het stimulerend effect op de fotosynthese van planten. Maar deze toename zal volgens het onderzoeksteam van Illinois slechts de helft bedragen van wat het VN-panel voorspelt.

Genetica-specialisten Robert Graybosch van de universiteit van Nebraska en James Patterson van de universiteit van Oregon analyseerden de opbrengstgegevens van de voorbije vijftig jaar van het Amerikaans landbouwministerie USDA om de genetische vooruitgang van tarwe in kaart te brengen.  “Veredeling van tarwerassen kon de opbrengst elk jaar met 1,1 procent verhogen. Maar sedert eind jaren '80 vertraagt de winst die klassieke veredeling boekt. Met de huidige veredelingstechnieken lijkt het dat tarwe de limiet van zijn opbrengstpotentieel heeft bereikt”, zegt Graybosch.

Wetenschappers pleiten bijgevolg voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Volgens hoogleraar Ort is onderzoek naar de situatie in tropische gebieden daarbij prioritair, omdat de voedselzekerheid daar het eerst in het gedrang komt. Ook gebieden met een grote graanproductie zoals de Corn Belt (Iowa, Illinois, Indiana) in de VS zijn volgens hem belangrijke onderzoekcases, omdat de manier waarop zij reageren op de klimaatverandering belangrijk is voor de voedselvoorziening in de toekomst.

Ook het onderzoeksinstituut ARS van het Amerikaans landbouwministerie stelt dat de toekomstige landbouwproductie zonder extra inspanningen zal tekortschieten. Evenals de onderzoekers uit Illinois stelt ARS dat de stijgende opbrengst van de afgelopen 50 jaar zich niet automatisch zal voortzetten. Ze pleiten daarom voor een aanpassing van de bestaande gewassen aan de veranderende klimaateisen.

Bron: Agrarisch Dagblad/Nature News

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek