Landbouwleerlingen aan de slag met de natuur
nieuws"Het is belangrijk dat we de nog resterende open ruimtes goed beheren en dat geldt zowel voor de productieve als voor de recreatieve ruimtes", verduidelijkt Patrick Danneels, leraar aan het LTI. "We grijpen nu meer en meer terug naar oude technieken maar met respect voor de productieve, agrarische ruimtes. Als bufferzone opteren we bijvoorbeeld voor het creëren van natuurlijke overgangen van agrarisch naar natuurgebied, zoals een rij struikensoorten waar zich ook insecten en vogels kunnen nestelen".
De leerlingen gingen aan de slag in een verwaarloosde natuurlijke tuin naast het Vloethemveld en mogen ook een stukje bos mee beheren. In de tuin knotten de jongeren de wilgen, er wordt een houtmijt aangelegd, de exotische bomen zoals cipressen worden verwijderd en de snoeischaar wordt niet gespaard.
Lawrence van de Bosch, één van de leerlingen, legt uit met wat ze bezig zijn: "We zetten hier ook een natuurlijke houtwal op, zodat de levend barende hagedis hier kan wonen. Het is ook de bedoeling dat het snoeiafval hier in het gebied zelf blijft". Wout van Liedekerke weet ook waarom dat belangrijk is: "Op die manier blijft de cyclus van een ecosysteem intact. Aan de vijver zullen we ook een talud maken zodat de oeverzwaluw daar kan nestelen".
De leerlingen mogen ook een stukje bos mee beheren en boswachter Luc de Cat heeft hen rondgeleid. "Het is vooral de bedoeling om overleg te plegen", zegt Luc de Cat. "De leerlingen kunnen ideeën aanbrengen en natuurlijk kunnen ze ook aan het werk, want extra hulp kunnen we altijd gebruiken bij het bosbeheer".
Bron: Het Nieuwsblad