Landbouwers werken mee aan natuurreservaat rond Olen
nieuwsDe zeven hectaren natuurgebied die in 1993 dankzij het 'Comité 1.000 jaar Olen' voor het nageslacht werden bewaard, zijn er vandaag 83 geworden. "Haast elk jaar groeit het natuurreservaat Olens Broek nog aan", zegt Eddy Vercammen, die vanaf 1999 onder voogdij van het Vlaams Gewest natuurarbeider was in het laagland langs de Kleine Nete tussen Lichtaart, Olen en Herentals. Tijdens die jaren ontwikkelde hij samen met de vzw Natuurpunt een coherente visie over de te volgen natuurstrategie voor ,,het Broek''.
"Oorspronkelijk dachten we alleen in het Olens Broek te werken", zegt Vercammen. "Maar omdat we via het OCMW van Herentals en enkele privé-eigenaars ook steeds meer bossen en weilanden op het grondgebied van Herentals in beheer kregen, is het natuurreservaat flink gegroeid. We werken overigens goed samen met verscheidene landbouwers: die pachten samen 22 hectaren van het natuurreservaat".
Het huidige natuurreservaat zit ingebed in een 500 hectaren grote groenzone, die onder andere de vogelreservaten Snepkensvijver en Zwart Water en de bossen, heidegebieden en duinen van de Kempense heuvelrug omvat. Dat het werk van de afgelopen jaren zijn vruchten afwerpt, is te merken aan het feit dat oude plantensoorten terugkeren, net als veel insecten en vogels. In het Olens Broek vind je 29 soorten libellen, vijftien soorten sprinkhanen en tientallen vlinder- en spinnensoorten. Het gebied is, samen met de naburige Kempense heuvelrug, ingekleurd als Europees habitatgebied en vengebied.
Meer informatie: Het Olens Broek
Bron: De Standaard