Landbouwers vanaf 2025 verplicht om vee te vaccineren tegen blauwtongvirus
nieuwsVolgend jaar zal er een verplichte vaccinatie gelden tegen blauwtong. Dat heeft aftredend minister van Landbouw David Clarinval (MR) beslist in overleg met de landbouworganisaties. Daarnaast zullen runderen ook een verplichte vaccinatie moeten krijgen tegen epizoötische hemorragische ziekte (EHD). “De ervaring met de blauwtonguitbraak in 2008 heeft ons geleerd dat een algemene verplichte vaccinatie de kortste en goedkoopste weg is om virussen in te dijken”, reageren ABS en Boerenbond tevreden op de beslissing.
Het blauwtongvirus veroorzaakte het afgelopen jaar zware verliezen onder Belgische rundvee- en schapenhouders. De schade is groot en ook op lange termijn zijn de gevolgen van het virus voelbaar onder andere door onvruchtbaarheid, vroeggeboorte en verminderde melkproductie. Tot nu toe was de vaccinatie tegen blauwtong vrijwillig. “Maar na enkele maanden van de epidemie moeten we vaststellen dat de vrijwillige vaccinatie de impact van de ziekte niet voldoende heeft kunnen beperken", verdedigt Clarinval zijn beslissing. De vaccinatie moet het vee behoeden tegen het blauwtongvirus serotype 8 en serotype 3, dat zich vanuit Nederland heeft verspreid en agressiever is dan eerdere serotypes.

Nieuwe dierziekte rukt op in veehouderij, DGZ ongerust over 2025
14 oktober 2024“De verplichte vaccinatie heeft een dubbel doel: het zorgt ervoor dat er minder dieren ziek worden of sterven, maar het gaat ook de verspreiding van het virus tegen doordat de knijten het virus niet overdragen van dier op dier”, reageert Boerenbond tevreden op de beslissing. “Het is de beste manier om onze veehouders in 2025 te behoeden voor nog meer schade.” Een mening die het Algemeen Boerensyndicaat deelt, op voorwaarde dat er goeie vaccins voor handen zijn.
Ondertussen is een nieuwe variant (serotype 12) opgedoken in Nederland, terwijl in Frankrijk ook varianten van serotype 8 en serotype 4 woeden. Deze snelle evolutie in het opduiken van extra serotypes is voor Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zorgwekkend. “Hoewel een vaccin de enige mogelijke efficiënte voorzorgsmaatregel is, dient de sector de discussie te voeren rond het nut van een algemene vaccinatieplicht”, riep DGZ vorige maand nog op. “Wat doen we als er een andere variant opduikt waar het vaccin niet tegen werkt?” Daarnaast zette de organisatie ook vraagtekens bij de vaccinefficiëntie, vergunningen, beschikbaarheid, financiering en de bereidwilligheid van farmaceutische bedrijven om bijvoorbeeld combivaccins op de markt te brengen en daarvoor een goedkeuringsprocedure op te starten bij de bevoegde autoriteiten.
Extra kost
De landbouwers zullen zelf de kosten van de vaccinatie moeten betalen. Al is deze vaccinatiekost volgens ABS slechts een fractie van het bedrag dat men verliest door een uitbraak in een niet gevaccineerde populatie. “De ervaring met de blauwtonguitbraak in 2008 heeft ons geleerd dat een algemene verplichte vaccinatie de kortste en goedkoopste weg is. Op twee jaar tijd was de virusvariant BTV8 toen weg”, aldus ABS.
Boerenbond laat weten het spijtig te vinden dat er niet ingegaan werd op de vraag voor een groepsaankoop of een federale tussenkomst voor de vaccinatiekosten. Om de kosten van de vaccinatiekosten alsnog te drukken, behouden veehouders de mogelijkheid om zelf te vaccineren en zullen houders van schapen, geiten en hertachtigen volgend jaar geen bijdragen moeten storten aan het Sanitair Fonds, dat landbouwers vergoedt voor de verliezen in geval van een epidemie. Rundveehouders zullen wel hun bijdrage moeten blijven storten. “Voor schapen, geiten en hertachtigen zijn er voldoende middelen beschikbaar in het fonds dat men de volgende inning kan overslaan. Maar bij runderen zijn er door de tussenkomst bij IBR minder middelen beschikbaar waardoor dit niet mogelijk is”, luidt het.
Boerenbond zegt wel tevreden te zijn dat er eerder al gehoor werd gegeven aan zijn oproep om voor forfaitaire bedrijven een extra fiscale aftrekpost te voorzien voor geleden economische schade. De landbouworganisatie roept nu ook de Vlaamse overheid op om begrip te tonen voor de moeilijke situatie van de landbouwers en om maatregelen te treffen.
Europese steun?
In het Europees parlement hebben Europarlementsleden Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) en Benoit Cassart (Renew Europe, MR) nogmaals opgeroepen om een uniform vaccinatiebeleid uit te rollen. “Het is onaanvaardbaar dat veehouders in sommige lidstaten zelf voor vaccins moeten betalen, terwijl anderen worden gesteund. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie”, aldus Vautmans en Cassart. “De vaccinatiestrategie blijft gefragmenteerd, en hoewel er erkenning is van het probleem, ontbreekt het aan concrete acties om tot een uniforme vaccinatieaanpak te komen. Terwijl onze veehouders het water aan de lippen staat, blijft de Commissie zich verschuilen achter bestaande mechanismen die duidelijk onvoldoende zijn of financiële programma’s die ernstig zijn uitgehold door budgetbeperkingen.” Gezamenlijk riepen ze ook op tot financiële steun voor België. “Het is tijd om de landbouwreserve te activeren zoals België heeft gevraagd.”

Bron: Eigen berichtgeving / Belga