header.home link

“Landbouwers moeten te lang wachten op schadevergoeding uit rampenfonds”

Van de 1.200 dossiers van landbouwers die een schadevergoedingsdossier hebben ingediend voor de droogte van 2020, waren er op 13 juni 2022 nog maar 88 afgehandeld. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. "Aan dit tempo zullen alle dossiers pas binnen 5 jaar afgewerkt zijn en zal de financiële hulp voor veel van onze landbouwers te laat komen", meent Sintobin.

29 juni 2022  – Laatste update 29 juni 2022 16:13
Lees meer over:

De droogte die Vlaanderen tussen 15 maart en 15 september 2020 teisterde, werd door de Vlaamse regering in juli 2021 erkend als ramp. Daardoor hadden landbouwers uit 261 gemeenten onder bepaalde voorwaarden recht op een financiële tegemoetkoming.

Er werden 1.200 aanvraagdossiers ingediend en er werd geschat dat er voor minimaal 12 miljoen euro zou tegemoet gekomen worden. Op 13 juni van dit jaar waren er van deze aanvraagdossiers slechts 88 afgehandeld en werd er voor 2,1 miljoen euro uitbetaald.

"Tussen 24 februari en 13 juni werden er slechts 68 dossiers afgewerkt", zegt Sintobin. "Als het Vlaamse  Rampenfonds aan dit tempo verder werkt, zullen pas binnen 5 jaar alle dossiers afgewerkt zijn", hekelt het parlementslid.

Vlaams Belang noemt het "een schande" dat landbouwers die aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming zo lang om hulp moeten wachten. "Er zijn boeren die mij contacteren die door het gebrek aan steun van de Vlaamse overheid al hun financiële reserves hebben moeten opgebruiken om te kunnen overleven", zegt Sintobin.

Het recente stikstofakkoord was volgens Sintobin "een zware klap" voor de landbouw. "Ik dring er dan ook op aan dat er werk wordt gemaakt van een snellere uitbetaling. De Vlaamse regering mag onze landbouw niet in de steek laten, maar moet die koesteren", besluit hij.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek