header.home link

Landbouwbedrijven klaar voor virtuele Dag van de Landbouw

18 september 2020

Traditioneel zetten Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven op de derde zondag van september hun poorten open voor Dag van de Landbouw. Maar helaas, ook voor dit evenement gooit het coronavirus roet in het eten. Maar niet getreurd, een virtueel boerderijbezoek moet ervoor zorgen dat heel wat Vlamingen weer wat meer voeling krijgen met de Vlaamse land- en tuinbouw. Op sociale media en op Radio 2 kan het publiek live het werk van de boer meevolgen. Bovendien gaat deze keer om een heus ‘Weekend van de Landbouw’.

Lees meer over:

Vijf - vijf - vijf

Vijf land- en tuinbouwbedrijven, vijf provincies en vijf BV’s. Dat is het basisconcept dat Boerenbond voorzien heeft voor deze digitale Dag van de Landbouw. In elke Vlaamse provincie dompelt een landbouwgezin een BV gedurende heel het weekend onder in het dagelijks werk op hun bedrijf. Ondertussen wordt er op Facebook en Instagram verslag uitgebracht over die werkzaamheden. Ook Radio 2 maakt live radio van op de verschillende landbouwbedrijven.

Zo zal Radio 2-Madam Anja Daems de planten helpen verzorgen op het sierteeltbedrijf van de familie Goossens in het Oost-Vlaamse Moerbeke om op die manier te ontdekken hoe innovatief en ondernemend de sector wel is. Het fruitteeltbedrijf van de familie Lowet-Houben in Haspengouw zal aan mediakoppel Bart Kaëll en Luc Appermont leren hoe ze appels moeten plukken. “Het lijkt evident, maar dat is het zeker niet. Je moet ze zo zacht als eitjes behandelen”, klinkt het.

Tine Embrechts gaat op logement op het tomatenbedrijf van de familie Vermeiren in Meer. Daar kan ze kennis maken met de uitdagingen die er dagdagelijks op de tuinders afkomen. “Weinig mensen weten hoe een tomaat in de winkel komt. Het is heel fijn om dit mensen te kunnen bijbrengen, al is het deze keer op een digitale manier”, aldus de tomatentelers.

Twee BV’s mogen op bezoek bij “bekende boerenfamilies”. Zowel de familie Theunis uit Glabbeek als de familie Cobbaert uit Oedelem waren begin dit jaar te zien het VT4-programma Boerenjaar. Julie Houtman en haar zoontje Emile bezoeken speelboerderij en vleesveebedrijf Ravot. Daar vinden ze het heel belangrijk dat mensen meer voeling krijgen met landbouw. “We merken heel vaak dat mensen die bij ons over de vloer komen, compleet uit de lucht vallen over hoe het er hier aan toe gaat”, zeggen de dames Theunis. Ruben Van Gucht trekt naar het West-Vlaamse Oedelem waar hij met eigen ogen kan zien hoe de melkrobot de koeien melkt.

Crevits geeft startschot

De aftrap voor deze alternatieve Dag van de Landbouw wordt op vrijdag gegeven door Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. Zij trekt naar het bedrijf van de familie Theunis en krijgt daar een heuse challenge voorgeschoteld die ze tot een goed eind moet brengen.

Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond en Landelijke Gilden, is blij dat de Dag van de Landbouw op deze alternatieve manier kan doorgaan. “De inspanningen van onze boeren zien we iedere dag op ons bord: lekker, gezond en veilig voedsel. Bovendien zijn we door de coronacrisis des te meer het belang van die lokale voedselproductie gaan zien. We hebben onze boeren en tuinders nodig en koesteren deze vakmensen uit onze buurt”, zegt ze. “Wij kijken ernaar uit om jullie allen te ontvangen in de digitale wereld van de Dag van de Landbouw.”

Wil je nu al kennismaken met de vijf gastgezinnen? Ze stellen zichzelf en hun bedrijf voor in een filmpje. Komend weekend lang kan je de belevenissen van de BV’ en de land- en tuinbouwers volgen op de Facebook-pagina en de Instagram-pagina van Dag van de Landbouw. Ook Radio 2 brengt verslag uit vanop elk landbouwbedrijf.

Meer informatie: Dag van de Landbouw

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek