"Laat historische windmolens groene stroom opwekken"
nieuwsVlaams parlementslid Dirk Van Mechelen (Open Vld) wil historische windmolens inschakelen bij het opwekken van groene energie. "Met een aantal, niet eens zo ingrijpende maatregelen moet een windmolen voldoende energie kunnen leveren voor de omliggende woningen of een wijk", stelt hij. Zijn voorstel krijgt steun van Groen!-collega Bart Caron die ook andere hedendaagse functies voor windmolens wil laten onderzoeken.
Van Mechelen stelt vast dat zowat alle historische windmolens in Vlaanderen geen enkel economisch nut meer hebben. "De afgelopen jaren werden miljoenen euro's geïnvesteerd in het onderhoud en herstel van de molens. Maar een molen is een machine. De beste garantie om een molen in stand te houden, is hem te laten functioneren", luidt het.
De voormalige Vlaamse minister roept op "niet te kiezen voor de gemakkelijkheidsoplossing en alles bij het oude laten", maar werk te maken van innovatie en ontwikkeling. "Ik vind het onwaarschijnlijk dat het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, als wetenschappelijke instelling, nog geen enkel initiatief heeft genomen om te kijken op welke manier een oplossing kan worden gevonden voor het behoud van de intrinsieke erfgoedwaarden enerzijds en de inbreng van hedendaagse technologie anderzijds."
Van Mechelen suggereert om te onderzoeken of historische windmolens groene energie kunnen opwekken. Vlaams parlementslid Bart Caron steunt dit voorstel. Volgens het Groen!-parlementslid "zal het technisch geen sinecure zijn om het behoud van de erfgoedwaarden van een oude molen en de technologie die nodig is om elektriciteit op te wekken met elkaar te combineren. Maar onderzoek en experiment zouden zeker nuttig zijn". Vlaanderen zegt steeds dat het wil investeren in innovatie, meent Caron, "wel, dit is een concreet punt".
Het onderzoek mag zich volgens Caron evenwel niet beperken tot het produceren van elektriciteit. "De meeste molens hebben geen enkele functie dan de historische. Wellicht is er nog een aantal hedendaagse functies mogelijk, waarbij de opgewekte energie direct kan worden aangewend."
Bron: Belga